Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pouličné nepokoje v Budějoviciach mimo kontrolu: Policajti zmlátili aj svojho!

Toto im nevyšlo
Toto im nevyšlo (Zdroj: YouTube)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Sídlisko Máj v Českých Budějoviciach sa za posledné dni zmenilo na bojisko, kde proti sebe stoja nespokojní obyvatelia a členovia tamojšej rómskej komunity. Oblasť už od víkendu stráži množstvo strážcov zákona, z ktorých niektorí zasahujú v civile a v obrovskom zmätku medzi rozbúreným davom sa im občas stane, že si omylom udrú aj do vlastných.

Dôkazom omylnej bitky vo vlastných radoch je video zo sobotňajšej demonštrácie, ktoré jeden z členov zavesil na internet. Okrem obrovskej masy nespokojných obyvateľov zachytáva aj dvoch ťažkoodencov, ktorí pacifikujú zrejme nepohodlného muža na zemi. Avšak namiesto toho, aby mu nasadili putá, ako mladíkovi len pár metrov ďalej, o chvíľu ho púšťajú a stráca sa v dave.

Pýtate sa prečo? Odpoveď prichádza so slovami ich kolegu, ktorý ich promptne upozorní: "Nechajte ho, ten je náš!". Keďže medzi desiatkami policajtov zasahuje zopár z nich aj v civile, niekedy je problematické rozoznať ich od demonštrantov, na čo zrejme doplatili aj v tomto prípade.

Zásah proti vlastnému v 58. sekunde

Policajný zásah v Českých Budějoviciach

Na českobudějovickom sídlisku Máj sa za posledné dni strhlo niekoľko bitiek, ktoré spustil konflikt z 21. júna, ktorý sa odohral na detskom ihrisku. Do ruvačky sa najprv dostali deti a neskôr sa do nej zapojilo aj asi 100 dospelých. Situáciu musela upokojovať aj polícia. Následne reakciou na konflikt z ihriska bola  demonštrácia, ktorá sa konala 29. júna. Po nej sa niekoľko stoviek účastníkov zhromaždenia presunulo na sídlisko Máj, kde sa niektorí z nich dostali do stretu s políciou.

V sobotu 6. júla polícia zasahovala proti účastníkom protirómskej demonštrácie, ktorí sa tam presunuli z centra mesta, kde magistrát zrušil neohlásené zhromaždenie. Účastníci sa chceli z námestia vydať hromadne práve na sídlisko, kde žije rómska komunita. Tam ich čakali stovky policajtov a došlo k ďalším bitkám. Sídlisko preto už niekoľko dní stráži väčšie množstvo policajtov ako obvykle.

V utorok 9. júla sa stovky ľudí zišli v českobudějovickej hale, kde vedenie mesta kvôli protirómskym nepokojom zvolalo verejné konanie. Zástupcovia magistrátu a polície na ňom tri hodiny v dusnej atmosfére odpovedali predovšetkým na otázky okolo situácie v tejto lokalite. Množstvo obyvateľov sa sťažovalo, že sa na sídlisku, kde žije rómska komunita, necítia bezpečne.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu