Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protesty v Budějoviciach: Demonštrantov za Rómami nepustili policajti!

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Tretiu sobotu po sebe čelilo dnes českobudejovické sídlisko Máj, kde žije aj rómska komunita, protirómskym protestom.

V meste sa mal najprv na Námestí Přemysla Otakara II. konať pochod, ale na poslednú chvíľu ho zrušili najmä pre malú účasť. O niekoľko hodín neskôr sa na proteste nazvanom Proti policajnej brutalite zišlo približne 300 ľudí, ktorí sa chceli dostať na sídlisko, ale narazili na policajný kordón, informovali portály iDNES.cz a Novinky.cz.

V Českých Budějoviciach opäť operovali stovky policajtov. Tí podľa iDNES.cz zadržali okolo 60 ľudí, ktorí neposlúchli výzvy na rozchod. Podľa fotografa Mladej fronty DNES krátko pred 20.00 h zostalo na mieste asi 50 osôb, ale situácia bola pokojná. 

K násilným stretom, ktoré sprevádzali demonštrácie predchádzajúce dva víkendy, tentoraz nedošlo a demonštranti sa obmedzili na verbálne prejavy nesúhlasu s postupom polície. Na dnešnú demonštráciu prišli predovšetkým miestni ľudia, radikáli absentovali.

Napätie v meste vzrástlo po tom, čo 21. júna došlo na ihrisku sídliska Máj ku konfliktu detí, do ktorého sa následne zapojilo asi sto dospelých. Reakciou na konflikt boli demonštrácie, ktoré sa uskutočnili 29. júna a 6. júla. Sobotu si protestujúci vybrali preto, lebo Rómovia sa tam majú v tento deň až do konca septembra schádzať na happeningu.

Najproblematickejšou oblasťou sídliska je Volfova ulica, kde bývajú desiatky rómskych rodín. Ostatným obyvateľom najviac vadí hluk a poukazujú aj na zneužívanie sociálnych dávok.

V Českých Budějoviciach sa však dnes konalo aj zhromaždenie za spoločný život a proti kolektívnej vine organizované občianskym združením Konexie a občianskou iniciatívou Nenávisť nie je riešenie.

Naopak v severočeskom meste Duchcov, kde skupina Rómov v noci na 18. mája napadla manželský pár, chcelo popoludní asi 50 ľudí podporiť dnešnú protirómsku demonštráciu v Českých Budějoviciach. Akcia nebola oficiálne ohlásená a trvala približne dve hodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu