Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pri Nanga Parbat malo zomrieť 11 horolezcov: Kanaďan takto ušiel istej smrti!

Horolezec Gabriel Filippi Zobraziť galériu (2)
Horolezec Gabriel Filippi (Zdroj: scanvine.com)

ISLAMABAD - V základnom tábore pod horou Nanga Parbat, kde prišlo o život 10 horolezcov, mal byť aj ďalší člen. Kanaďan Gabriel Filippi si však výstup na deviatu najvyššiu horu len niekoľko hodín pred popravou rozmyslel a vrátil sa do Islamabadu. Denník Huffingpost prezradil aj dôvod, vďaka ktorému istej smrti ušiel len o vlások.

Profesionálny horolezec Gabriel Filippi z Kanady sa mal stať terčom teroristického útoku tak, ako jeho 10 kolegov z expedície, ktorých v sobotu večer v základnom tábore postrieľali pakistanskí ozbrojenci. Len niekoľko hodín predtým sa však rozhodol vrátiť do Islamabadu a venovať sa rodine. Toto rozhodnutie ho doslova v hodine dvanástej uchránilo pred istou smrťou.

Rodák z Quebecu a svetoznámy horolezec, sa o útoku militantov a poprave zvyšku expedície dozvedel po návrate do Montrealu. Po zdrvujúcej správe vydal vyhlásenie, v ktorom spomínal na kolegov a povedal, že sa cíti byť nesmierne šťastný, že je nažive a so svojou rodinou. "Môžem byť vďačný len za to, že som dnes nažive," povedal. "Ja... chcem predovšetkým vyjadriť poctu môjmu horolezeckému partnerovi Ernestasovi a ostatným nebohým horolezcom, s ktorými som popíjal čaj, debatoval a pomáhal si v horách," dodal so smútkom v hlase.

K fatálnej streľbe, ktorú agentúra AP označila ako "v posledných rokoch jeden z najhorších útokov spáchaných na cudzincoch v Pakistane", došlo v oblasti krajiny, ktorá je obľúbenou destináciou turistov. Hoci tam dochádza k stretom Sunnitov a Šiitov, k veľkému násiliu proti turisrom tam doposiaľ nedochádzalo.

Identifikovali pakistanských popravcov

Teroristov, ktorí pod Horou smrti popravili desiatich horolezcov, v stredu identifikovali. Podľa generálneho tajomníka Gilgit Baltistanu Usman Zikria ich je 15, z toho 10 pochádza z regiónu Diamer, traja z Kohistanu a dvaja z Mansehry a momentálne sa nachádzajú pozdĺž horských oblastí. Strojcom útoku je Majeed z mesta Chilas. Do pátracej akcie po útočníkoch bola zapojená armáda, vrtuľníky aj miestna džirga, ktorá uistila, že vinníkov dolapia do dvoch dní.

Miestni ozbrojenci cez víkend zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prehlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.

Deväť z desiatich obetí popravy pod horou Nanga Parbat.
Zobraziť galériu (2)
Deväť z desiatich obetí popravy pod horou Nanga Parbat.  (Zdroj: archív)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu