Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrozí ďalšia tragédia? Turisti sa vracajú k Hore smrti, údajne aj "Čechoslováci"!

V Pakistane zabili desať horolezcov, obeťami aj dvaja Slováci.
V Pakistane zabili desať horolezcov, obeťami aj dvaja Slováci. (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Asi 25 zahraničných turistov, vrátane horolezcov, prišlo vo štvrtok do hlavného mesta Pakistanu, aby si splnilo svoj cestovateľský sen bez ohľadu na hrozbu, ktorá na nich číha po tragédii pod horou Nanga Parbat. Miestne médiá informovali, že medzi nimi boli aj ľudia z Československa.

"Incident zameraný na zahraničných turistov je zavrhnutiahodný. Ale náš duch je veľký. Budeme pokračovať v našej misii," povedal jeden zo zahraničných turistov médiám na Chaklala Airport.

Všetci cudzinci odleteli z Islamabadu do mesta Skardu, odkiaľ sa chcú venovať turistickým a horolezeckým aktivitám v hornatej oblasti. Podľa portálu pakistantoday.com.pk pochádzali z rôznych kútov sveta, "vrátane Írska, Kanady a Československa".

V nadväznosti na úsilie zo strany vlády Pakistan naďalej láka zahraničných turistov do krajiny. V roku 2012 ju navštívilo približne milión záujemcov.

Generálny tajomník Gilgit Baltistanu Usman Zakaria sa vyjadril, že aj napriek identifikácii páchateľov teroristického útoku sú aj päť dní po masakre stále na slobode. Vyjadril však nádej, že útočníci, skrývajúci sa v horách, budú zatknutí v najbližších dňoch.

"Vinníci sú v územnej jurisdikcii Diameru a čoskoro ich zatkneme," povedal. Tridsať až štyridsať podozrivých, ktorých chytili bezprostredne po poprave turistov, po výsluchu prepustili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu