Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dolapili organizátora brutálnej masakry horolezcov: Terorista Shafi Muhammad

Obete útoku pod horou Nanga Parbat
Obete útoku pod horou Nanga Parbat (Zdroj: archív)

ISLAMABAD - Štrnásti stále na úteku! Gilgitská polícia dnes ráno oznámila, že sa jej podarilo zatknúť dvoch z 16 útočníkov, ktorí pred vyše týždňom pod pakistanskou horou Nanga Parbat popravili 10 horolezcov, vrátane dvoch Slovákov. Jeden z nich, Shafi Muhammad, je podľa polície kľúčovým podozrivým, druhého totožnosť zatiaľ nie je známa. Po ostatných ozbrojencov naďalej pátrajú.

Námestník generálneho inšpektora polície Ali Sher, ktorý vedie vyšetrovanie brutálnej popravy turistov, povedal v nedeľu pre The Express Tribune, že polícia zaútočila na dom v meste Chilas a zadržala muža menom Shafi Muhammad Alí, ktorý bol identifikovaný ako jeden z útočníkov pod horou Nanga Parbat. Pochádza z oblasti Diamer a v dome sa mal ukrývať už niekoľko dní.

Totožnosť druhého podozrivého je zatiaľ neznáma, oboch vzali do vyšetrovacej väzby. "Dnes večer sme zatkli jedného z identifikovaných obvinených. Zadržanie druhého podozrivého je prelomom vo vyšetrovaní," uviedol Sher. Shafi Muhammad má byť kľúčovým páchateľom a v minulosti bol zapletený aj do iných podobných útokov.

Polícia v spolupráci s miestnou džirgou a inými zložkami naďalej pracuje na dolapení ďalších zo skupiny útočníkov a verí, že k ich zatknutiu dôjde už čoskoro. "Polícia má k dolapeniu páchateľov, ktorí boli zapojení do vraždy horolezcov, svoje vlastné vyšetrovacie postupy, " dodal.

Generálny tajomník Gilgit Baltistanu Usman Zikria minulý týždeň v stredu potvrdil, že bolo identifikovaných 16 teroristov, ktorí stoja za zabitím desiatich zahraničných turistov v základnom tábore pod horou Nanga Parbat. Podľa generálneho tajomníka teroristi patria do zakázaných organizácií. Desať pochádza z regiónu Diamer, traja z Kohistanu a dvaja z Mansehry. Dodal, že sa nachádzajú v skupinách pozdĺž horských oblastí. Už vtedy Zikria uviedol, že strojca útoku Majeed, je z mesta Chilas.

Pakistanskí ozbrojenci počas predposledného júnového víkendu zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov - Petra Šperku a Antona Dobeša, ako aj jeden pakistanský vodca. Páchatelia prezlečení za policajtov ich zastrelili zblízka v základnom tábore. Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu 22. júna večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.

Vláda zorganizuje pre slovenské obete teroristického útoku v Pakistane štátne pohreby. Posledná rozlúčka so zosnulým záchranárom Petrom Šperkom bude v utorok 2. júla o 13:00 v kongresovej sále Grand Hotela Bellevue v Hornom Smokovci a s Antonom Dobešom v stredu 3. júla o 15:00 na miestnom cintoríne v Uhrovci.

Vo vyšetrovaní chce pomôcť aj Británia

Tragický teroristický útok údajných moslimských fundamentalistov na skupinu zahraničných turistov, ktorého obeťami sa 22. júna v Pakistane stali aj dvaja Slováci, bol jednou z tém dnešného stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a splnomocnenej veľvyslankyne Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Susannah Montgomery. Veľvyslankyňa vyjadrila úprimnú sústrasť v súvislosti s tragédiou a zároveň tlmočila pripravenosť britskej strany pomôcť pri riešení dôsledkov tohto nešťastia. Slovenská strana podľa ministra Lajčáka ocení "akékoľvek informácie, ktoré by mohli viesť predovšetkým k spravodlivému potrestaniu páchateľov tohto zbabelého zločinu", informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí s britskou veľvyslankyňou počas stretnutia zhodnotili aktuálny stav vzájomných vzťahov, ktoré sú podľa nich veľmi intenzívne na všetkých úrovniach. Minister Miroslav Lajčák v tejto súvislosti potvrdil platnosť pozvania pre ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Williama Haguea na návštevu Slovenska. S veľvyslankyňou diskutovali aj o európskej agende, vrátane návrhu Európskej komisie na predĺženie obdobia čerpania prostriedkov štrukturálnych fondov. Zhodnotili taktiež situáciu na západnom Balkáne, pričom Susannah Montgomery ocenila výnimočnú a veľmi užitočnú úlohu, ktorú v tomto regióne hrá Slovensko, dodal tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu