Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Brusel stupňuje tlak na Švajčiarsko: Chce poznať bankové tajomstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mint.com)

BRUSEL - Ministri financií členských štátov Európskej únie poverili v utorok Európsku komisiu otvorením rokovaní o výmene bankových informácií so Švajčiarskom. Krok, ktorý označil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble za "historický", stupňuje tlak na sprístupňovanie údajov o kontách občanov EÚ vo švajčiarskych bankách a pravdepodobne to povedie k tomu, že Rakúsko zruší svoje bankové tajomstvo pre cudzincov.

Mandát komisie sa vzťahuje aj na rokovania s ďalšími malými európskymi štátmi, ako napríklad Lichtenštajnskom, San Marinom, Andorou a Monakom. Ministri financií EÚ chcú rokovaniami dosiahnuť, aby tieto krajiny pri výmene bankových informácií uplatňovali rovnaké pravidlá ako európska dvadsaťsedmička.

Začatiu rozhovorov dlhodobo bránili členské štáty EÚ - Luxembursko a Rakúsko, ktoré chceli chrániť svoju tradíciu bankového tajomstva. Na utorňajších rokovaniach však ministri oboch krajín svoje námietky stiahli. Reakcia švajčiarskej vlády bola opatrná. Hovorca švajčiarskeho ministerstva financií zdôraznil ochotu krajiny spolupracovať s tým, že vláda bude zvažovať, ako zareaguje. Rakúska podpora rokovaniam predstavuje dôležité symbolické gesto, ktoré krajinu približuje k ukončeniu bankového tajomstva pre cudzincov v súlade so zvyškom EÚ. So zrušením bankového tajomstva pre občanov EÚ, ktorí majú účty v tamojších bankách, súhlasilo minulý mesiac Luxembursko. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu