Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakúšania pritvrdzujú boj proti podvodníkom: Koniec bankového tajomstva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: zoznam)

VIEDEŇ - Rakúska vláda v úsilí pritvrdiť boj proti podvodom plánuje v podstate pochovať bankové tajomstvo. Plánovaný centrálny register účtov sa rozšíri a po novom v ňom budú uvedené aj všetky vklady, úspory a účty stavebného sporenia súkromných osôb a spoločností. S odvolaním sa na denník Standard o tom informovala agentúra APA.

Finančné úrady budú smieť požiadať o informácie v prípade, že to bude primerané pre určenie výšky odvodov. Prístup k údajom v registri bude mať aj štátna prokuratúra. Samotný register bude obsahovať len informácie o tom, ktoré fyzické a právnické osoby disponujú bankovými účtami v Rakúsku. Identifikáciu budú zaručovať daňové čísla a pokiaľ tieto čísla neexistujú, bude to meno a adresa majiteľa účtu alebo konateľa. Register nebude evidovať pohyby na účtoch.

S cieľom zabrániť daňovým únikom budú banky povinné so spätnou platnosťou k marcu tohto roka ohlásiť všetky prevody kapitálu nad 50.000 eur do zahraničia. Vláda tak chce zabezpečiť, aby daňoví podvodníci nevyčistili svoje kontá pred 1. januárom 2016, keď vstúpi do platnosti daňová reforma. Oznamovacia povinnosť bánk potrvá do roka 2020.

Koaličné strany potrebujú pre schválenie registra dvojtretinovú väčšinu hlasov poslancov. V súčasnosti rokujú so Stranou zelených, tá však kladie podmienky, napríklad v súvislosti s ochranou dát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu