Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Svetový bankár varuje: V eurozóne je veľký bordel, čaká ju rozpad!

Lars Seier Christensen
Lars Seier Christensen (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ dánskej investičnej banky Saxo Bank vystúpil na konferencii v Londýne s rečou, v ktorej investorov varoval pred "konfiškáciou" finančných prostriedkov skrytou za maskou solidarity. Lars Seier Christensen (50) uviedol, že európske vlády potrebujú peniaze, ktoré má súkromný sektor, takže v najbližších dňoch sa môže stať matrac bezpečnejším miestom na uloženie peňazí ako bankový účet. Podľa neho sa súčasná situácia v eurozóne dá opísať slovami "totálny chaos" a nakoniec príde k jej rozpadu.

"Z Bruselu sme počuli nekonečné litánie sľubov o oživení počas ďalších šiestich mesiacov. Každých šesť mesiacov nám hovoria, že euro je v bezpečí, a že ak všetci odovzdáme viac zodpovednosti našim pohlavárom v Bruseli, všetko bude v poriadku. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Práve sme prešli záchranou piatej krajiny eurozóny, a to už vo fronte stoja Slovinsko a Malta...," uviedol Christensen s tým, že euro je politicky vykonštruovaná mena, ktorá nemá zdravý ekonomický a hospodársky základ, a tak bude nakoniec odsúdená k zániku.

Netreba však podceňovať fakt, že politický kapitál investovaný do eura je taký obrovský, že sa ho budú snažiť udržať nažive dovtedy, kým to bude v ľudských silách, a to aj za cenu zatvárania očí pred realitou. Európania už nie sú ochotní prikročiť k ďalšej nevyhnutnej integrácii, a tak sa rozhodnutia parlamentov a Bruselu konajú za zatvorenými dverami. Vlády sa obyvateľov boja spýtať prostredníctvom referenda na ich názor, pretože odpoveďou by im bolo hlasné NIE!

"Európa nie je a nikdy nebude Spojenými štátmi. Naše kultúry, naše ekonomiky, naše populácie sú príliš rozdielne na efektívne a šťastné zapojenie sa do nútenej únie," myslí si Christensen a dodáva, že integrácia sa tak uskutočňuje zadnými cestičkami napríklad prostredníctvom záchranných mechanizmov. Podľa neho parlament, ktorý sa vzdá národnej suverenity, hoci si je plne vedomý rozporu so želaním svojich občanov, sa dopúšťa zrady.

"Každý  s racionálnym pohľadom na svet teraz vidí menovú spoluprácu ako historické zlyhanie, ktoré môže viesť k ešte fatálnejším následkom pre Európu a konkurencieschopnosť kontinentu tvárou v tvár zvyšku sveta. Podľa môjho názoru existuje celý rad vecí, ktoré sú veľmi jasné. Eurozóna sa nakoniec rozpadne a mohlo by sa tak stať viacerými spôsobmi," prezradil spoluzakladateľ Saxo Bank, ktorý apeluje na návrat racionality do Bruselu, čím by sa zmenšil budúci ekonomický chaos. Inak nás čakajú ďalšie roky recesie a upadnutie do depresie.

Podľa Christensena sa máme pripraviť na mnoho skrytých prekvapení na mínovom poli eurozóny. Jasným príkladom v tomto smere je Cyprus, ktorý dokázal, že možno už čoskoro nastane doba, kedy bude lepšie mať peniaze uložené v matraci ako na účte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu