Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podozrivý z útoku v Bostone sa prebudil, reagoval aj na otázky!

Tamerlan a Džochar Carnajev
Tamerlan a Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON - Dvaja bratia čečenského pôvodu, ktorí sú podozriví zo zosnovania bombových útokov na maratóne v americkom Bostone, pravdepodobne plánovali aj ďalšie útoky. V nedeľňajšom rozhovore pre spravodajskú stanicu CBS News to povedal šéf bostonskej polície Ed Davis.

Svoje domnienky opiera o fakt, že 19-ročný Džochar Carnajev a jeho 26-ročný dnes už zosnulý brat Tamerlan na policajtov počas naháňačky hádzali podomácky vyrobené bomby a granáty. "Máme dôvod si myslieť... že sa chystali útočiť na ďalších ľudí," vyhlásil Davis. Ako však dodal, vyšetrovanie je stále len v počiatočnej fáze a v tejto chvíli ide o jeho "osobný názor".

Podozrivý z útoku v Bostone sa prebudil, reagoval písomne na otázky

Devätnásťročný podozrivý v prípade bombových útokov na Bostonský maratón, ktorý utrpel vážne zranenia a nemôže hovoriť, sa už v nemocnici prebral a odpovedal na otázky vyšetrovateľov písomne. Vyplýva to z informácií televízií ABC a NBC.

Džochar Carnajev, ktorého umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti, sporadicky reagoval na otázky, uviedla televízia ABC News vo svojich krátkych správach na Twitteri. Podľa spravodajcu NBC odpovede písal.

Carnajeva hospitalizovali s poranením hlavy a nohy. Podľa vyjadrenia bostonského policajného komisára Eda Davisa pre televíziu CBS ho guľka zasiahla do úst a vyšla cez krk z tela, informovala tlačová agentúra Reuters.

Federálni agenti chcú vypočuť vdovu po Tamerlanovi Carnejavovi

Federálne úrady chcú vypočuť manželku Tamerlana Carnajeva, podozrivého zo spáchania útokov na Bostonský maratón. Informoval o tom dnes jej právnik Amato DeLuca. Advokát pre agentúru AP spresnil Carnajevove aktivity v dňoch po útoku a dodal, že v posledný deň, keď ho manželka pred odchodom do práce videla živého, bol doma. O tom, že jej manžel je podozrivý zo spáchania útoku na Bostonský maratón, sa Katherine Russellová-Carnajevová dozvedela z televízie, uviedol DeLuca v rozhovore pre AP.

Katherine Russellová-Carnajevová zatiaľ nehovorila s federálnymi vyšetrovateľmi, a to ani v nedeľu, keď prišli do domu jej rodičov, kde sa zdržiava od manželovej smrti. S vyšetrovateľmi hovoril jej právnik, ktorý však odmietol uviesť bližšie podrobnosti. Dodal len, že sa rozhodujú, čo chcú a ako to dosiahnuť.

DeLuca uviedol, že jeho klientka manžela z ničoho nepodozrievala. Podľa jeho slov pracovala 70-80 hodín týždenne ako domáca opatrovateľka, zatiaľ čo jej manžel sa doma staral o ich dcéru.

Advokát dodal, že Tamerlanovho mladšieho brata Džochara, ktorý je spolupodozrivý z nastraženia bombových náloží v Bostone, vylúčili z vysokej školy a do bytu, ktorý si mladí manželia prenajímali spoločne so svokrou, prichádzal zriedka.    

Katherine Russell-Carnajevová študovala na Bostonskej univerzite, keď jej priatelia v nočnom klube predstavili jej budúceho manžela. Nejaký čas boli priateľmi, pričom ich vzťah nebol harmonický, zosobášili sa v roku 2009 a 2010. Ich dcéra má podľa americkej tlače tri roky.

Britský denník Daily Mail napísal, že oddelenie pre zdravotnú starostlivosť štátu Rhode Island, ktorý registruje manželstvá, neregistruje manželstvo Katherine Russellovej a Tamerlana Carnajeva. Mladá žena vyrastala ako kresťanka, ale nejaký čas po tom, ako spoznala Tamerlana Carnajeva, konvertovala na islam. Na otázku, prečo to urobila, jej advokát povedal: "Verí v princípy islamu a Koránu. Verí v Boha."

Jeho brata Tamerlana policajti ešte v sobotu zastrelili počas naháňačky na predmestí Bostonu. Obaja sú podozriví zo spáchania útokov v Bostone, pri ktorých minulý pondelok zahynuli traja ľudia a ďalších asi 180 utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu