Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Teta Tamerlana Carnajeva: Mal problémy dodržiavať islam!

Tamerlan Carnajev Zobraziť galériu (2)
Tamerlan Carnajev (Zdroj: SITA)

MACHAČKALA - Starší podozrivý z bombových útokov na Bostonskom maratóne Tamerlan Carnajev počas svojej vlaňajšej návštevy v domovine predkov na juhu Ruska pravidelne navštevoval mešitu a učil sa čítať Korán, ale len s problémami sa prispôsoboval islamským pravidlám života. Vyhlásila to jeho teta Patimat Sulejmanovová pre tlačovú agentúru AP.

Tamerlan Carnajev (26) sa zdal viac Američanom než Čečencom a "neprispôsobil sa moslimskému životu" na ruskom Kaukaze. Jeho teta uviedla, že keď Carnajev v januári 2012 pricestoval, nosil zimnú čiapku s malým brmbolcom so strapcami, čo by miestny chlap nikdy nenosil. "Donútili sme ho, aby si ju dal dolu," povedala.

Carnajev a jeho mladší brat Džochar sú obvinení z odpálenia dvoch bômb na Bostonskom maratóne 15. apríla, pri ktorých zahynuli traja ľudia a zranenia utrpelo ďalších vyše 180 osôb. Tamerlan Carnajev prišiel o život pri prestrelke s políciou. Jeho 19-ročného brata Džochara Carnajeva chytili neskôr živého, ale vážne zraneného.

Vyšetrovatelia sa teraz zameriavajú na šesť mesiacov, ktoré strávil Tamerlan Carnajev vlani v prevažne moslimských republikách Dagestan a Čečensko, v Ruskej federácii. Vyšetrovatelia chcú zistiť, či ho zradikalizovali militanti v uvedenej oblasti, ktorí už roky vedú povstanie proti ruským bezpečnostným silám.

Rodina Carnajevovcov sa do Spojených štátov presťahovala pred desaťročím, ale rodičia podozrivých sú v súčasnosti v Rusku. Sulejmanovová, s hráškovozelenou šatkou na hlave, uviedla, že jej synovec sa pravidelne modlil a študoval svätú knihu moslimov. "Potreboval to. Bola to preňho potreba," dodala.

Počas návštevy na ruskom Kaukaze sa cez Skype každý deň rozprával so svojou manželkou, rodenou Američankou, ktorá nedávno prestúpila na islam. Občas mu dávala rady, ako správne dodržiavať náboženské zvyky, keď ich porušil. Sulejmanovová poskytla agentúre AP rozhovor v nedeľu v Machačkale, hlavnom meste Dagestanu. Povedala, že jej synovec uvažoval nad tým, že svoju manželku privedie do Dagestanu.

Carnajevova matka uviedla pre AP, že si veľmi užil čas strávený s príbuznými, ale nikdy necestoval do jej rodnej dediny v horskej oblasti Dagestanu, ktorá je baštou extrémne konzervatívnej vetvy islamu známej ako wahhábizmus. Carnajevovi rodičia a teta rázne popreli, že sa stretol s militantmi alebo že sa cítil pod vplyvom náboženských extrémistov.

"Hovorieval: 'Chcem ísť niekde do hôr, byť sám sebou, uniknúť z každodenného života, byť sám,'" povedala Sulejmanovová. Otec podozrivých bratov Anzor Carnajev vyjadril nádej, že sa tento týždeň vráti do USA. "Chcem obvyklú spravodlivosť. Mám voči polícii mnoho otázok. Viete, ja sám som právnik a chcem si vyjasniť veľa vecí... Chcem spravodlivosť a pravdu," povedal. Rodina oznámila, že chce priviezť Carnajevovo telo späť do Ruska.

Atentátnici z Bostonu boli pravdepodobne motivovaní náboženstvom

Podozriví v prípade bombových útokov počas maratóne v Bostone boli podľa počiatočných dôkazov motivovaní náboženstvom, zjavne však neboli spojení so žiadnou islamistickou teroristickou skupinou. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Strojcami útokov boli čečenskí bratia Tamerlan a Džochar Carnajevovci. Starší Tamerlan prišiel o život v prestrelke s políciou, mladší Džochar je hospitalizovaný s ťažkými strelnými poraneniami. Obaja praktizovali islam, pripomenula AP.

Teta Tamerlana Carnajeva: Mal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovatelia však naďalej pátrajú po motíve atentátu a overujú výpovede ťažko zraneného Džochara Carnajeva, ktorý s vyšetrovateľmi údajne komunikuje písomnou formou. Devätnásťročného muža v pondelok obvinili zo sprisahania, ktorého cieľom bolo použiť zbraň hromadného ničenia.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney uviedol, že Carnajeva nebudú v USA súdiť ako "nepriateľského bojovníka", ale obžalujú ho ako teroristu v civilnom procese. Carney dodal, že podľa amerického práva nemôžu amerických občanov súdiť vojenské tribunály. Bostonské výbuchy si vyžiadali tri obete a vyše 200 zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu