Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tamerlan Carnajev sa v bostonskej mešite hádal s imámom

Tamerlan Carnajev
Tamerlan Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON - Jeden z bratov Carnajevovcov, podozrivých z útoku na Bostonský maratón, v uplynulých mesiacoch dvakrát vyvolal spor v bostonskej mešite, keď imám počas kázní povzbudzoval veriacich, aby slávili americké sviatky, ako je Deň nezávislosti či výročie narodenia bojovníka za rovnoprávnosť Martina Luthera Kinga.

V pondelkovom vyhlásení Islamskej spoločnosti pri Bostonskom kultúrnom centre sa uvádza, že starší z bratov, Tamerlan Carnajev, sa vlani v novembri dohadoval s imámom počas jeho kázne v mešite na bostonskom predmestí Cambridge. Predmetom sporu bolo slávenie amerických sviatkov.

Situácia sa znova zopakovala v januári, keď Tamerlan Carnajev označil muža oslavujúceho Martina Luthera Kinga za pokrytca. Ľudia zhromaždení v mešite vtedy Carnajeva vyzvali, aby odišiel, uvádza sa vo vyhlásení.

Podobný incident sa už viac nezopakoval, aj keď Tamerlan mešitu naďalej navštevoval a zúčastňoval sa na modlitbách a kázňach.  Tamerlan Carnajev (26) a jeho mladší brat Džochar (19) sú podozriví z nastraženia dvoch bombových náloží, ktoré s odstupom 12 sekúnd minulý pondelok explodovali v blízkosti cieľovej rovinky Bostonského maratónu. Pri explóziách zahynuli traja ľudia a zranených bolo viac ako 180 ďalších osôb. Motív ich činu je stále neznámy.

Obaja podozriví boli podľa počiatočných dôkazov motivovaní náboženstvom, zjavne však neboli spojení so žiadnou islamistickou teroristickou skupinou, informovala agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

V noci na 20. apríla polícia na bostonskom predmestí Watertown po takmer 24 hodín trvajúcom pátraní zadržala 19-ročného podozrivého Džochara Carnajeva, ktorý je hospitalizovaný so strelnými zraneniami v nemocnici. Deň pred tým zraneniam z prestrelky s políciou, ktorá sa odohrala na bostonskom predmestí Cambridge, podľahol jeho pravdepodobný spolupáchateľ, 26-ročný starší brat Tamerlan.

Tamerlan sa v USA oženil s Američankou Katherine Russellovou, s ktorou má dcéru. Russellová bola síce vychovávaná ako kresťanka, ale po zoznámení sa s Carnajevom prestúpila na islam.

Tamerlan Carnajev strávil vlani polroka v ruských republkách Dagestan a Čečensko, kde sa podľa príbuzných venoval štúdiu Koránu a modlitbám. Údajne sa chcel aj s manželkou do Dagestanu presťahovať.

Džochara Carnajeva v noci nadnes americké úrady obvinili z použitia zbraní hromadného ničenia a zo zámerného zničenia majetku pomocou výbušných zariadení, ktoré spôsobili smrť ľudí. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí mu doživotie alebo dokonca aj trest smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu