Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvé slová: Prepis z výsluchu Čečenca, ktorý mal vraždiť v Bostone!

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON - Televízna stanica CNN zverejnila výťah z prepisu pondelkového výsluchu Džochara Carnajeva (19), ktorý je podozrivý zo spáchania atentátu na bostonský medzinárodný maratón. Po prestrelke s políciou bol s vážnymi zraneniami hospitalizovaný a vypočúvaný v jednej z bostonských nemocníc. Komunikuje predovšetkým pohybmi hlavy.

Lekár Stephen Odom: "Ako sa cítite? Ste schopný odpovedať na niekoľko otázok?"

Obvinený prikyvuje.

Sudkyňa Marianne Bowlerová: "Pán Carnajev, som sudkyňa Bowlerová. Pri tomto výsluchu ste prvýkrát pred súdom. Sme tu, pretože ste obvinený z federálnych zločinov. Poučím vás o vašich ústavných a zákonných právach. Pohovorím o vznesených obvineniach a o možných trestoch, ak vás súd uzná vinným. Boli ste obvinený z použitia zbraní hromadného ničenia (...) a úmyselného ničenia majetku vedúceho k usmrteniu. Pán Weinreb, aký je to najvyšší trest? "

Žalobca William Weinreb: "Ctihodnosť, maximum v každom bode obvinenia je trest smrti, ľubovoľný počet rokov odňatia slobody či doživotie."

Sudkyňa: "Je tu pokuta?"

Žalobca: "Až 250 000 dolárov."

Sudkyňa: "(...) Teraz sa nekoná súdny proces a teraz vás nevyzvem odpovedať na obvinenia. Ak kedykoľvek poviem čokoľvek, čo nepochopíte, prerušte ma. Je to jasné?"

Obvinený prikyvuje.

(Sudkyňa poučuje obvineného o jeho právach, okrem iného o práve mlčať, o tom, že každá výpoveď môže byť použitá proti nemu a že po každej otázke sa smie poradiť s právnikom; ak nemá dosť peňazí, bude mu pridelený úradný obhajca).

Sudkyňa: "Chcem, aby to bolo jasné. Nemáte zakázané hovoriť, ale ak budete hovoriť, môže to byť použité proti vám (...) Nakoniec, keď položím akúkoľvek otázku pri tomto výsluchu či v budúcnosti, o ktorej si myslíte, že by vám mohla uškodiť, máte právo neodpovedať. Rozumiete všetkému, čo som povedala o vašom práve mlčať? "

Obvinený prikyvuje.

(...)

Sudkyňa: "Môžete si dovoliť advokáta?"

Obvinený: "Nie."

Sudkyňa: "(...) Zatiaľ som povolala federálneho obhajcu pána Ficka, aby vás zastupoval. Zakrátko vám odovzdá čestné vyhlásenie o stave finančných prostriedkov, aby ste ho vyplnil. Informácie, ktoré poskytnete o vašich financiách, poslúžia k rozhodnutiu, či si môžete alebo nemôže dovoliť právneho zástupcu. Pripomínam, že pokiaľ vyhlásenie bude nepravdivé, môžete byť postihnutý pokutou až 250 000 dolárov a/alebo päťročným väzením (...) Normálne by som teraz nastolila otázku prepustenia na kauciu. "

Obhajca William Fick: "Ctihodnosť, navrhujem teraz odložiť túto otázku a súhlasím s väzbou."

Sudkyňa: "Dobre. Čo si myslí obžaloba?"

Žalobca: "Ctihodnosť, vláda žiada o väzbu pre obvineného, ​​pretože ide o násilný zločin, za ktorý hrozí doživotie alebo trest smrti, a na slobode by obvinený mohol utiecť a zastrašovať svedkov."

Sudkyňa: "V poriadku. Chcete prerokovať ešte niečo ďalšie?"

Žalobca: "Nie."

Obhajca: "Nie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu