Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kto sú Carnajevovci? Podrobnosti o čečenskej rodine, ktorej synovia vystrašili Boston!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

NEW YORK/MOSKVA - Americké a zrejme aj ruské tajné služby intenzívne pátrajú po podrobnostiach zo života čečenských bratov Carnajevovcov, ktorí pravdepodobne stoja za krvavým útokom na bostonský medzinárodný maratón. Veľká väčšina informácií pochádzajúca z médií je však neoverená.

V dobe separatistických vojen sa Carnajevovci vysťahovali z Čečenska, žili zrejme najprv v Kazachstane, neskôr v Kirgizsku. Odtiaľ sa v roku 2001 presťahovali do ruského Dagestanu. Žili v Machačkale, kde deti krátko navštevovali miestnu základnú školu. Okrem bratov Džochara a Tamerlana chodili do školy ešte ich dve sestry Alina a Bela. Sestry sú mladšie ako Tamerlan, ale staršie než Džochar.

V marci 2002, keď chodil Džochar do druhej a Tamerlan do siedmej triedy, odišla rodina do USA, údajne s tureckými pasmi. Otec Anzor a matka Zubejda Carnajevovci sa nedávno z USA vrátili do Ruska a teraz žijú v Dagestane. Rodina je moslimská, otec je stúpencom čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, matka je silne nábožensky založená.

Otec Anzor.
Zobraziť galériu (5)
Otec Anzor.  (Zdroj: SITA)

Matka Zubejda.
Zobraziť galériu (5)
Matka Zubejda.  (Zdroj: polícia)

Nikto z rodiny Carnajevcov nie je v ruskom zozname policajne hľadaných osôb, meno Carnajev sa neobjavuje medzi mŕtvymi ani živými poľnými veliteľmi čečenských extrémistov. Priezvisko nie je v Čečensku obvyklé, podľa ruských expertov ide o meno osetské či ingušské.


Tamerlan

Kto sú Carnajevovci? Podrobnosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Tamerlan Carnajev (26) študoval diaľkovo účtovníctvo na Bunker Hill Community College v Bostone. Podľa školských záznamov absolvoval v rokoch 2006-8 tri semestre. Bol nádejným amatérskym boxerom, chcel sa presadiť do amerického olympijského tímu a získať občianstvo. Boxovať chcel za USA, nie za Rusko.

Na rozdiel od svojho mladšieho brata bol silne nábožensky založený. V roku 2009 ho zadržali kvôli domácemu násiliu a napadnutiu priateľky. Štúdium nakoniec opustil, oženil sa a v roku 2011 sa mu narodila dcéra.

Pred dvoma rokmi, údajne na žiadosť nemenovaného cudzieho štátu, Tamerlana vypočúvala FBI. Žiadne napojenie na teroristické skupiny ale vraj zistené nebolo. V januári 2012 navštívil Rusko. Tajné služby teraz údajne zisťujú, či v Rusku neprešiel teroristickým výcvikom. Po pol roku sa do USA vrátil s bradou. V Spojených štátoch nemal priateľov, krajinu považoval za cudziu.


Džochar

Kto sú Carnajevovci? Podrobnosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Džochar Carnajev (19) študoval na prestížnej verejnej strednej škole Cambridge Rindge & Latin School, medzi ktorej absolventov patria americkí herci Matt Damon a Ben Affleck. Mesto Cambridge pred dvoma rokmi poskytlo Džocharovi štipendium 2500 dolárov.

Neskôr bol vedený ako študent Massachusettskej univerzity v Dartmouthe. Údajne chcel byť lekárom. Podľa školských zdrojov bol družný, žoviálny a obľúbený, dobre študoval. Venoval sa zápaseniu. Od septembra 2012 mal Džochar údajne americké občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu