Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Takto chytili atentátnika (19) z Bostonu: Dramatické VIDEO z policajnej akcie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BOSTON - Podozrivého útočníka z bostonského maratónu Džochara Carnajeva (19) chytili po rozsiahlej pátracej akcii v noci na sobotu. Dramatické zábery z kamery s termovíziou ukazujú, ako ho polícia prekvapila na predmestí Watertownu. Skrýval sa v lodi na dvore jedného z domov. Mužov zákona priviedol miestny obyvateľ, ktorý si všimol krv pri lodi. Dave Henneberry sa stal pre Američanov hrdinom, ale medializácii sa vyhýba.

Obyvatelia Bostonu mali kvôli policajnej akcii zákaz vychádzať na ulicu a Henneberry sa ako ostatní držal ďalej od okien. Keď však okolo šiestej večer zákaz zrušili, odišiel s manželkou na dvor, aby sa podľa CNN "nadýchali čerstvého vzduchu".

Takto chytili atentátnika (19)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dave si zapálil cigaretu, keď si zrazu všimol, ako vietor nadvihol plachtu zakrývajúcu jeho šesťmetrovú loď. Mala byť pritom starostlivo upevnená, a Dave sa šiel pozrieť, čo sa stalo. Zistil, že upevňovacie lano je prerezané a pod plachtou je kaluž krvi. Okamžite sa stiahol späť a zavolal políciu. Informoval portál novinky.cz.

Dramatická operácia trvala približne štyridsať minút. Policajti podozrivého najskôr vyzvali, aby sa vzdal, ale nedostali žiadnu odpoveď. "Použili sme robota, aby sme stiahli plachtu z lode," povedal David Procopio z massachusettskej polície. "Tiež sme ho sledovali kamerou s termovíziou v našom vrtuľníku. Bol oslabený stratou krvi, najskôr od tých zranení, ktoré utrpel v noci," dodal. Pri nasledovnej prestrelke vypálili vyše dvadsať nábojov, vpadli do lode a podozrivého zatkli.

Takto chytili atentátnika (19)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Džochar Carnajev od prestrelky leží v bostonskej nemocnici a kvôli zraneniu hrdla zatiaľ nemôže vypovedať. Jeho stav je vážny, ale stabilizovaný. Najťažšie obvinenie, ktorému môže čeliť, je použitie zbrane hromadného ničenia na zabitie ľudí. Ak by bol uznaný vinným, hrozil by mu trest smrti. Pretože ide o federálny zločin, bola by takáto hrozba reálna. Kým federálny zákon uloženie trestu smrti umožňuje, massachusettský trestný kódex absolútny trest nepripúšťa.

Džochar je podozrivý z pondelňajších útokov pri bostonskom maratóne spolu so svojím o sedem rokov starším bratom Tamerlanom, ktorý je mŕtvy. Bratia sú čečenského pôvodu. Tamerlan bol zabitý pri prestrelke s políciou a ako uviedol lekár z bostonskej nemocnice, bol k nim privezený v bezvedomí a s mnohopočetnými zraneniami. "Mal množstvo zranení na celom tele, od hlavy až k päte," citovala lekára Davida Schoenfelda agentúra AP. "Nemal pulz a jeho srdce nebilo, preto sme zahájili resuscitáciu," dodal doktor. Po asi pätnástich minútach neúspešného oživovania ho vyhlásili za mŕtveho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu