Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Atentátnik (19) z Bostonu má prestrelený krk: FBI sleduje túto stopu!

Tamerlan a Džochr Carnajevovoci Zobraziť galériu (2)
Tamerlan a Džochr Carnajevovoci (Zdroj: SITA)

BOSTON - Americkí vyšetrovatelia sa snažia rozpliesť zložitú sieť kontaktov a vzťahov, ktoré v USA, ale hlavne v Rusku udržiavali predpokladaní útočníci na bostonský medzinárodný maratón. Denník The New York Times dnes s odvolaním sa na FBI napísal, že zrejmý strojca atentátu Tamerlan Carnajev, ktorý v piatkovej prestrelke s bostonskou políciou zahynul, strávil vlani pri ceste do Ruska pol roka na severnom Kaukaze. Údaj dnes potvrdili aj ruské médiá.

Práve vlaňajšia Carnajevova cesta do Dagestanu by podľa amerického denníka mohla vyšetrovateľov priviesť k vysvetlenie motívu činu, pri ktorom traja ľudia zahynuli a veľké množstvo ďalších utrpelo zranenia.

Otec oboch bratov Anzor Carnajev tvrdí, že Tamerlan odišiel do Ruska s cieľom obnoviť platnosť pasu. Ruské médiá dnes ale uvádzajú, že mohol mať kontakty s extrémistickou organizáciou Kaukazský emirát, v ktorej čele stojí poľný veliteľ Doku Umarov. Muž je na zozname hľadaných teroristov ako v Rusku, tak v USA.

Tamerlan vlani pri návšteve Machačkaly podľa agentúry Interfax príbuzných svojimi názormi vydesil natoľko, že ho fakticky vyhnali. Americkej stanici Fox News to potvrdil Tamerlanov strýko Alvi Carnajev, ktorý teraz žije v USA. Tamerlan podľa neho vlani do Ruska radikálne naladený už prišiel, filozofiu moslimských extrémistov prijal za svoju v USA. Keď sa so svojimi príbuznými nepohodol, odišiel údajne do Čečenska, ktoré je z Machačkaly vzdialené hodinu autom.

Na spojenie Carnajevovcov s kaukazskými extrémistami by mohla ukazovať aj žiadosť ruskej tajnej služby z roku 2011 adresovaná vyšetrovateľom FBI. Moskva chcela vedieť, či a aké majú americké tajné služby informácie o Tamerlanovi Carnajevovi. V žiadosti sa podľa ruských médií uvádzalo, žec je stúpenec radikálneho islamu, ktorý hľadá spojenie s extrémistami. FBI ale vraj žiadne znepokojujúce informácie nemala.

Agentúra ITAR-TASS dnes ruskú žiadosť označuje za faktické varovanie pred skutkami budúceho atentátnika, ktoré americké federálne orgány nebrali na vedomie.

Podľa agentúry Reuters by takúto interpretáciu mohol využiť ruský prezident Vladimir Putin ako dôkaz, že USA aktivity severokaukazských bojovníkov podceňujú a tvrdý postup Ruska voči nim kritizujú neoprávnene. Nič také ale zatiaľ z ruskej strany nezaznelo - Putin naopak v noci na sobotu ponúkol Obamovi v telefonickom rozhovore spoluprácu a dohodol sa s ním na zosilnení kontaktov tajných služieb.

Podľa denníka The New York Times FBI skutočne Tamerlana Carnajeva nikdy nesledovala. O jeho aktivity sa nezaujímala, záznamy o ňom si neviedla. Jeho minulosť sa teraz snaží dohľadať spätne v nádeji, že odhalí prípadných komplicov a inšpirátorov bostonského útoku.

Viac informácií do prípadu by mohol vniesť výsluch druhého podozrivého útočníka, ktorým je Tamerlanov brat Džochar. Mladík (19), ktorého polícia chytila v noci na sobotu, je ale ťažko zranený a jeho stav je vážny. Podľa nemenovaného zdroja blízkeho vyšetrovaniu, ktorý citovala agentúra Reuters, bol Džochar Carnajev postrelený do krku a nemôže hovoriť kvôli zraneniu jazyka. Nemocnica v Bostone, kde ho ošetrujú, je pod silnou policajnou ochranou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu