Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemci Merkelovej veria: Podľa prieskumu by jej vláda získala väčšinu

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Koaličná vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v poslednom prieskume verejnej mienky zverejnenom v stredu získala najlepšie skóre za viac než tri roky. Stalo sa tak menej než šesť mesiacov pred voľbami.

Pokiaľ by sa hlasovanie konalo teraz, Merkelovej konzervatívna Kresťansko-demokratická únia (CDU) a jej menší koaličný partner slobodní demokrati (FDP) by získali jasnú vládnu väčšinu, vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Forsa.

Rozdiel so stredoľavými sociálnymi demokratmi (SPD) sa prehĺbil po tom, čo ich kandidát na kancelára Peer Steinbrück zle začal svoju kampaň, ktorú poznačila séria prešľapov. Na otázku, akého kancelára uprednostňujete, preto 57 percent respondentov by volilo Merkelovú a len 19 percent Steinbrücka.

Pod Merkelovou, bojovníčkou za tvrdé reformy a šetrenie počas dlhových problémov eurozóny, majú "ľudia pocit, že sú u nej v časoch krízy v bezpečných rukách," vysvetlil šéf Forsy Manfred Güllner. Dodal, že ak by aj SPD mala charizmatického lídra, tak by sa aj na Merkelovú ľudia pozerali kritickejšie. Takto až 47 percent opýtaných uviedlo, že by volili jednu z vládnych strán CDU alebo FDP.

Voľby v Nemecku sa uskutočnia 22. septembra. Merkelová, jedna z najpopulárnejších politických osobností krajiny, sa počas nich bude uchádzať o tretie funkčné obdobie ako kancelárka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu