Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merkelová: Štáty eurozóny sa musia v niektorých oblastiach vzdať suverenity

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Členské štáty eurozóny musia byť pripravené vzdať sa kontroly nad niektorými politickými oblasťami v prospech európskych inštitúcií, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová. To je podľa nej jediná cesta, ako skutočne prekonať dlhovú krízu a získať naspäť dôveru zahraničných investorov, informovala agentúra Reuters.

Merkelová na konferencii organizovanej finančným inštitútom Deutsche Bank, na ktorej sa zúčastnil aj poľský premiér Donald Tusk, tiež obhajovala svoj prístup k riešeniu krízy proti kritikom, ktorí jej vyčítajú príliš veľký dôraz na úsporné opatrenia. Európa podľa nej musí nájsť spôsob, ako rásť a zároveň mať aj zdravé verejné financie.

Približne o dva mesiace by európski lídri mali v Bruseli diskutovať o takzvanej fiškálnej únii. Očakávania sú malé, keďže kríza sa zmiernila, čo znamená, že sa znížili aj tlaky na lídrov, aby postupovali smerom k integrácii. Ďalším problémom sú nezhody medzi Nemeckom a jeho partnermi, predovšetkým Francúzskom, o ďalších krokoch.

"Zdalo sa, že sme našli spoločné riešenie, keď sme sa pozerali do priepasti," povedala Merkelová. "Avšak len čo sa tlaky uvoľňujú, ľudia hovoria, že chcú ísť vlastnou cestou." Podľa nemeckej kancelárky musia byť krajiny menovej únie pripravené "akceptovať, že v niektorých oblastiach má posledné slovo Európa".

Tusk si zasa myslí, že by bolo nebezpečné, ak by ostatné európske krajiny začali mať pocit, že Nemecko vnucuje celému bloku svoj ekonomický model. Merkelová to poprela a uviedla, že Európa vznikla z rôznych kultúr a z rôzne silných ekonomík. "Nie vždy sa musíme vzdať toho, ako sa veci robia na národnej úrovni. Tieto praktiky však musia byť kompatibilné. V súčasnosti vládne chaos."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu