Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA poslali do Kórey námorníctvo: Tento torpédoborec USS Fitzgerald

USS Fitzgerald Zobraziť galériu (2)
USS Fitzgerald (Zdroj: americká armáda)

WASHINGTON – Spojené štáty dnes oznámili, že presúvajú ku kórejskému pobrežiu prvú loď. Pacifický torpédoborec USS Fitzgerald má zasiahnuť v prípade hrozby zo severnej časti polostrova. Jeho úlohou je zachytenie a zneškodnenie rakiet.

Napriek tomu, že americký minister obrany vyhlásil v pondelok, že nič nenaznačuje, že Severná Kórea môže zaútočiť, Biely dom sa rozhodol do krízovej oblasti vyslať aj námorníctvo. Stopäťdesiat metrov dlhý USS Fitzgerald má 300 člennú posádku a pyšní sa najmä špeciálnymi radarmi a streľami zem - vzduch. Jeho dmovovskou základňou je Japonsko, kde sídli prevažná časť pacifickej flotily. Rétorika diktátorského štátu sa totiž každým dňom pritvrdzuje.

Je to ďalší krok USA k posilneniu svojich vojenských síl v regióne. V nedeľu poslali americké neviditeľné stíhačky F-22 stealth z japonskej základne s cieľom odstrašiť nepriateľa. Minulý týždeň USA poslali do Južnej Kórey ešte B-52 bombardéry a B-2 stealth.

Prezident Južnej Kórey vyhlásil, že hrozby zo severu berú veľmi vážne a preto je armáda v pohotovosti. V sobotu uviedla Severná Kórea, že vstúpila do vojnového stavu. V Severnej Kórei, medzitým štátna tlačová agentúra KCNA na Veľkú noc v pondelok ohlásila, že štát je pripravený stáť pevne za rozhodnutím  poslať vojnových štváčov do pekla čo najskôr.

Spojené štáty berú vážne severokórejské vyhrážanie sa vojnou, ale nevideli žiadne známky rozsiahlej mobilizácie vojakov alebo presuny vojenských síl, vyhlásil dnes Biely dom.  "Nevideli sme žiadnu akciu, ktorá by potvrdila rétoriku," povedal reportérom hovorca Bieleho domu Jay Carney.  "Chcem poznamenať, že napriek ostrým slovám, ktoré počujeme z Pchjongjangu, nevidíme  žiadne zmeny pozícií severokórejskej armády, ako je rozsiahla mobilizácia či presun síl," citovala hovorcu agentúra Reuters.
 

USS Fitzgerald
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: americká armáda)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu