Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Čínu znepokojuje kórejské napätie, dúfa v rokovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING – Predstaviteľ Číny sa dnes stretol s veľvyslancami USA a oboch kórejských štátov, aby vyjadril vážne znepokojenie nad situáciou na Kórejskom polostrove. Informovalo o tom čínske ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako Severná Kórea uzavrela prístup k spoločnej priemyselnej zóne v Käsongu.

Čína vyslovila nádej, že obe Kórey budú schopné vyriešiť svoje spory prostredníctvom rokovaní, uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie. Predpokladalo sa, že továrne v priemyselnej zóne v Käsongu normálne pracujú, ale rozhodnutie Severnej Kórey o zablokovaní vstupu je podľa agentúry Reuters ďalším dôkazom o náraste napätia na Kórejskom polostrove.

Komplex zriadili začiatkom 21. storočia ako formu kórejskej spolupráce. Sídli v ňom 123 firiem z Južnej Kórey, ktoré zamestnávajú viac ako 50.000 Severokórejčanov. Podľa oficiálnych správ zo Soulu sa v parku nachádza takmer deväťsto juhokórejských robotníkov. Juhokórejský minister obrany Kim Kwan-džin dnes uviedol, že hľadá dosiahnuteľné možnosti na zaistenie bezpečnosti Juhokórejčanov, ktorí zostali v spoločnej priemyselnej zóne na severokórejskej strane, informovala dnes tlačová agentúra Jonhap.

Možnosti sa podľa nej v rámci najhoršieho scenára vzťahujú aj na vojenskú akciu. Zablokovaniu vstupu do Käsongu prišlo po tom, ako Pchjongjang oznámil, že obnoví prevádzku jadrového reaktora v jadrovom komplexe Jongbjon, ktorý vyrába plutónium pre jadrové zbrane. V reakcii na to dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry prisľúbil, že USA v prípade potreby poskytnú Južnej Kórei vojenskú pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu