Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Exprezidenta Klausa za velezradu súdiť nebudú, Ústavný súd rozhodol

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA – Bývalý český prezident Václav Klaus sa nebude zodpovedať pred súdom z velezrady. Ústavný súd dnes na zasadnutí za zatvorenými dverami rozhodol o zastavení konania proti Václavovi Klausovi.

Oznámil to Český rozhlas a informoval o tom tiež server Novinky.cz, ktorému to potvrdil Klausov obhajca Marek Nespala. Dôvodom zastavenia konania je podľa generálneho sekretára súdu Iva Pospíšila to, že sa Klausov mandát krátko po podaní žaloby skončil. Plénum Ústavného súdu zdôvodnilo svoje rozhodnutie tým, že "primárnym účelom konania je odstránenie z funkcie prezidenta, ktorý poškodzuje záujmy štátu, čo neplatí v prípade, keď funkčné obdobie prezidenta uplynulo", citovala Pospíšila Česká televízia. Dodal, že "rozhodnutie je konečné".

Dvanásti sudcovia sa na tomto závere nezhodli jednomyseľne. Žalobu na Klausa navrhla skupina senátorov a Senát podanie návrhu historicky prvej ústavnej žaloby na prezidenta podporil. Za návrh, ktorý Klausa obviňoval z velezrady pre kontroverznú novoročnú amnestiu a otáľanie s podpisom zmlúv a vymenovaním sudcov, sa vyslovilo 38 senátorov; zostávajúcich 30 bolo proti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu