Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Klaus ostro kritizuje Nečasovu vládu: Plánuje návrat?

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český exprezident Václav Klaus naznačil dnes v relácii Partie televízie Prima Family možnosť svojho návratu na politickú scénu. Súčasne podrobil ostrej kritike vládny kabinet premiéra Petra Nečasa.

"Ak sa pozrieme na túto vládu, tak to nie je v poriadku, tá vláda nemá ťah na bránku, víziu, program, nie je jednotná, má jedinú víziu, dotiahnuť to do volieb v máji 2014, a to je, myslím, málo," cituje slová bývalej hlavy štátu internetový server Novinky.cz. Na margo vlády povedal Václav Klaus, že nikdy nevidel jej jednotu, ani jasný ťah na bránku.

"Ja som samozrejme v danej chvíli pozorovateľ, ale to pozorovateľstvo má tiež svoje isté medze a hranice. Pozorovať je ľahké, komentovať múdro či hlúpejšie je tiež ľahké, ale mnoho ľudí mi píše,, vy nemáte morálne právo (iba) komentovať", vyhlásil Václav Klaus, ktorý sa vyjadril, že vzhľadom na odchod z funkcie už nemusí formulovať štátoprávne, optimisticky, ale môže hovoriť celkom otvorene.

Na margo prípadného návratu do politiky uviedol, že sa pri odchode z prezidentského úradu tešil na to, že sa bude venovať svojmu inštitútu, prednášať a cestovať po svete. teraz si kladie otázku, či to stačí. Dodal však, že záleží na spoločenskej objednávke, na reakcii ľudí.

"Bolo by potrebné vytvoriť akúsi strešnú organizáciu, ktorá by zastreľovala všetky politické strany s podobnými názormi na totálnu disfunkciu Európskej únie," vyhlásil a dodal, že aj keď podobné strany jestvujú v každej krajine a majú svojich lídrov, nie je medzi nimi nikto, kto v minulosti zastával funkciu prezidenta.

Na adresu vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS), pri ktorej zrode stál svojho času a ktorej lídrom bol po dlhé roky, uviedol, že na ňu hľadí podobne ako na celú českú pravicu "s obrovským smútkom. Ľudia pravici neveria a to chce zmenu, zásadnú zmenu konania, každodenného konania," vyhlásil Václav Klaus, ktorý bol ešte kritickejší ku koaličnej TOP 09.

Predseda vlády ČR Petr Nečas v reakcii na exprezidentovu kritiku pre Novinky.cz uviedol, že momentálne nemá na takéto veci čas, pretože musí riešiť situáciu spôsobenú záplavami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu