Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chávezov nástupca Maduro zložil prezidentskú prísahu

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelský viceprezident Nicolás Maduro zložil v piatok prezidentskú prísahu, čím v úrade dočasne nahradil zosnulého vodcu Huga Cháveza, oznámila agentúra AP.

Madurova prísaha ako úradujúceho prezidenta Venezuely sa uskutočnila napriek námietkam zo strany opozície, ktorá označila takýto krok za protiústavný.
      
Doterajšieho viceprezidenta určil za svojho zástupcu samotný Chávez. Sľub zložil v piatok večer do rúk predsedu Národného zhromaždenia Diosdada Cabella. Obaja najvyšší predstavitelia pritom svorne deklarovali vernosť odkazu Huga Cháveza a jeho socialistickej revolúcii.
      
Nová hlava štátu následne oznámila, že požiadala volebnú komisiu o okamžité vypísanie prezidentských volieb.
      
Inaugurácia sa konala v piatok večer bez zástupcov opozície, ktorá ju bojkotovala na protest proti porušeniu ústavy. Kritici poukazujú na skutočnosť, že venezuelská ústava z roku 1999 stanovuje, že v prípade úmrtia prezidenta jeho funkciu dočasne preberá predseda parlamentu.
      
Venezuelský najvyšší súd krátko pred piatkovou inauguráciou rozhodol, že sa Maduro stal úradujúcim prezidentom v momente Chávezovej smrti a môže kandidovať na post hlavy štátu.
      
Cháveza, ktorý zomrel na rakovinu 5. marca, znovu zvolili za prezidenta vlani 7. októbra, nikdy však oficiálne nezložil sľub.
     
Termín nových volieb zatiaľ nie je známy, podľa ústavy sa však musia uskutočniť najneskôr do 30 dní po smrti prezidenta. Vládna socialistická strana už zvolila Madura za svojho prezidentského kandidáta.

Vo voľbách sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretne s opozičným lídrom Henriquem Caprilesom. Ten v piatok obvinil Madura, že zneužil prezidentov pohreb na vlastnú volebnú kampaň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu