Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jeden z najmasovejších pohrebov súčasnosti: S Hugom Chávezom (†58) sa lúčilo aj 32 svetových lídrov!

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: SITA)

CARACAS - Prezidenti krajín Latinskej Ameriky, Iránu a Bieloruska sa v piatok v Caracase zúčastnili pohrebu venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Rakva s jeho telom bola zahalená vlajkou. Desaťtisíce Venezuelčanov sa počas pietneho obradu zhromaždili v uliciach a pred akadémiou stála niekoľkokilometrová fronta tých, ktorí chceli vidieť pozostatky mŕtveho ľavicového vodcu.

Na úvod ceremoniálu Chávezom vybraný nástupca, viceprezident Nicolás Maduro prevzal z rúk čestnej stráže odetej v historickej uniforme meč vodcu latinskoamerického povstania z 19. storočia Simona Bolívara, ku ktorého odkazu sa socialistický vodca hlásil. Meč potom položil na Chávezovu rakvu. Potom sa pri rakve vystavenej vo vojenskej akadémii vystriedali pozvaní národní politickí lídri, ktorí po skupinkách držali okolo pozostatkov niekoľko desiatok sekúnd čestnú stráž. Urobili tak okrem iného kubánsky prezident Raúl Castro, jeho brazílska kolegyňa Dilma Rousseffová či bolívijský prezident Evo Morales, jeden z najbližších Chávezových spojencov.

Jeden z najmasovejších pohrebov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Jeden z najmasovejších pohrebov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

 "Bol neporaziteľný. Odišiel ako víťaz a to už nikto nezmení. Je to zapísané v histórii," vyhlásil pred obradom Castro. Chávezových ideovo blízkych politikov z ďalších častí sveta reprezentovali iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád a jeho bieloruský náprotivok Alexander Lukašenko. Španielsko vyslalo korunného princa Felipa.

Viceprezident Nicolás Maduro a minister zahraničia Elias Jaua.
Zobraziť galériu (11)
Viceprezident Nicolás Maduro a minister zahraničia Elias Jaua.  (Zdroj: SITA)

Kubánsky prezident Raúl Castro.
Zobraziť galériu (11)
Kubánsky prezident Raúl Castro.  (Zdroj: SITA)

Ako uviedol venezuelský minister zahraničia Elías Jaua, na pohreb prišlo 32 národných lídrov z celého sveta, z čoho minister usúdil, že "jeho odkaz zjednocuje svet". Okrem argentínskej prezidentky Cristiny Fernándezovej Kirchnerovej, ktorá z Caracasu odcestovala domov kvôli zdravotným problémom, boli na pohrebe prítomní všetci významní lídri krajín Latinskej Ameriky.

Po tom, čo mnohočlenný orchester zahral niekoľko ľudových piesní a venezuelský katolícky duchovný prečítal pasáž z evanjelia, sa mikrofónu chopil americký baptistický pastor a aktivista Jesse Jackson. "Veľkého vodcu robí to, ako sa dokáže postarať o tých najslabších. Hugo to dokázal," vyhlásil Jackson. Spomenul však zároveň nedobré vzťahy, ktoré USA s Venezuelou v posledných rokoch mali, a vyzval na ich zlepšenie. "Sme na rovnakom kontinente, zdieľame rovnaké prírodné zdroje, máme spoločnú vášeň pre bejzbal, rovnaké sny ... Mali by sme vybudovať mosty spájajúce naše národy," povedal.

Obrad, na ktorom televízne kamery zachytili napríklad aj hollywoodskeho herca Seana Penna, zakončil plamennou rečou Maduro. "Tu si náš veliteľ a tu stoja všetci tvoji muži a ženy, ktorí ti prisahali vernosť, sme ti verní až za hrob," povedal Maduro emotívne. Jeho prejav bol plný agresívnych slov, vyzývajúcich k boju proti "zradcom", ktorých tento týždeň označil za strojcu Chávezovej smrti. Na záver smútočného ceremoniálu odovzdal Maduro Bolívarov meč smútiacej rodine.

Jeden z najmasovejších pohrebov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Jeden z najmasovejších pohrebov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Jeden z najmasovejších pohrebov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Jeden z najmasovejších pohrebov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Davy Chávezových priaznivcov, ktoré sa pred akadémiou začali zhromažďovať už čoskoro nad ránom, sprevádzali čakanie na začiatok obradu prevolávaním hesiel ako "Chávez nezomrel, Chávez sa rozmnožil!" alebo "Ja som Chávez!" V uliciach mesta ako v minulých dňoch prevláda červená farba Chávezových socialistov.

Niekoľkokilometrová fronta, ktorá sa pred vojenskou akadémiou tvorila od stredy, sa nijako nezmenšila ani v priebehu ceremoniálu. Maduro totiž oznámil, že po obrade budú ostatky prezidenta vystavené ešte približne týždeň, aby sa mu mohli pokloniť ďalšie státisíce záujemcov. Potom bude Chávezovo telo nabalzamované, podobne ako pozostatky Lenina, a nastálo vystavené v sklenenej rakve v Múzeu revolúcie v Caracase.

Chávez v utorok vo veku 58 rokov podľahol rakovine. O prezidentovom zhoršenom zdravotnom stave médiá špekulovali už krátko po jeho decembrovej operácii na Kube.

Nové voľby musia zorganizovať do 30 dní, ich termín ale zatiaľ ešte nestanovili. V súboji o najvyšší post by sa mali stretnúť Maduro s opozičným lídrom Henriquem Caprilesom, ktorého Chávez v októbri porazil. Dočasným prezidentom Venezuely dovtedy bude Maduro. Opozícia už avizovala, že jeho piatkovú inauguráciu bude bojkotovať.

Bolívijský prezident Evo Morales.
Zobraziť galériu (11)
Bolívijský prezident Evo Morales.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu