Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Venezuela obviňuje USA z atentátu na Cháveza: Zabila ho tajná biologická zbraň CIA?!

Zomrel Chávez rukou USA?
Zomrel Chávez rukou USA? (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelský prezident Hugo Chávez (†58) je mŕtvy len niečo vyše dňa a už sa objavujú špekulácie o tom, čo zapríčinilo jeho smrť. Jedna z nich hovorí, že americká spravodajská služba CIA ho pomocou špeciálnej technológie úmyselne nainfikovala rakovinou.

Ľavicový líder podľahol rakovine, ktorú mu diagnostikovali pred dvoma rokmi, v utorok ráno. Jeho smrť oprášila teóriu o tom, že ho chorobou nainfikovali Američania. S touto verziou sa stotožňuje aj súčasný viceprezident Nicolas Maduro, ktorý si je istý, že Cháveza otrávil "historický nepriateľ". V tejto súvislosti dokonca citoval bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata. "Nemám pochýb o tejto skutočnosti a príde čas, kedy budeme môcť vytvoriť vedecký výbor, ktorý odhalí, kto napadol veliteľa Cháveza," povedal Maduro.

Sám Chávez sa ešte v roku 2011 zamýšľal nad tým, či rakovina môže byť umelo vytvorená. Týmto ochorením totiž trpeli či stále trpia viacerí latinskoamerickí vodcovia vrátane brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej, bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lula da Silvu či paraguajského vládcu Fernanda Lugu. Vznikli preto špekulácie, že CIA mohla vynájsť technológiu, ktorá dokáže človeka nakaziť zhubným ochorením.

Zosnulý venezuelský diktátor minulý rok vyhlásil, že "rakovina je novou zbraňou USA, ktorá má eliminovať nechcených lídrov". Tvrdil, že nikdy neveril bludom, ale fakty vraj hovoria sami za seba. "Odstraňovanie nepohodlných politikov vraždou je Spojeným štátom veľmi blízke," poznamenal.

Hugo Chávez podľahol včera zdravotným komplikáciám, ktoré naňho doľahli po návrate z Kuby, kde sa liečil. Pochovajú ho v piatok, pohrebu sa majú zúčastniť čelní predstavitelia krajín Latinskej Ameriky. Venezuela si úmrtie dlhoročného prezidenta uctí siedmimi dňami štátneho smútku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu