Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Washington vyhostil venezuelských diplomatov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Diplomatický spor medzi Washingtonom a Caracasom sa len niekoľko dní po pohrebe venezuelského prezidenta Huga Cháveza stupňuje.

Po tom, ako Venezuela ešte minulý týždeň dvom členom amerických vzdušných síl nariadila opustiť krajinu, Spojené štáty v pondelok vyhostili dvoch venezuelských diplomatov. Ide o druhého tajomníka venezuelského diplomatického zastupiteľstva v New Yorku Orlanda Josého Montaneza a konzulárneho pracovníka Victora Camacara. Venezuelčanov pritom americké ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo za "nežiaduce osoby".

"Keď príde k incidentu, ktorý považujete za nespravodlivý... potrebujete prijať recipročné opatrenia," informovala hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Victoria Nulandová. Spojené štáty ani Venezuela nemajú v hlavných mestách oboch krajín svojich veľvyslancov od roku 2010. Diplomatické vzťahy medzi krajinami sú stále napäté, ich oficiálni predstavitelia napriek tomu udržiavajú sporadické kontakty.

Vo Venezuele sa teraz po Chávezovej smrti budú konať nové prezidentské voľby naplánované na 14. apríla. Ich favoritom je Chávezov viceprezident Nicolas Maduro. Práve on ešte minulý týždeň z krajiny vyhostil dvoch vojenských atašé. K incidentu prišlo krátko predtým, ako svojich spoluobčanov osobne informoval o Chávezovej smrti. Maduro nepriamo obvinil Američanov z toho, že Cháveza "nainfikovali" rakovinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu