Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dráma v Egypte: Balón sa zrútil z výšky 300 metrov, v plameňoch zahynulo 19 turistov!

Balón v Egypte krátko pred štartom Zobraziť galériu (6)
Balón v Egypte krátko pred štartom (Zdroj: Chris Michel Twitter)

LUXOR - Najmenej 19 zahraničných turistov prišlo dnes o život pri páde teplovzdušného balóna v blízkosti egyptského Luxoru. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z egyptských bezpečnostných služieb.

Medzi obeťami sú podľa stanice NBC traja Briti, deväť Číňanov z Hong Kongu, štyria Japonci, dvaja Francúzi, dvaja Belgičania a jeden egyptský pilot. CNN neskôr upravila počet cestujúcich na devätnásť, z ktorých osemnásť zahynulo. Národnosti boli podľa CNN nasledovné: 9 z Hong Kongu, štyria Japonci, traja Briti, dvaja Francúzi a jeden Maďar. Počet mŕtvych sa zvýšil po tom, čo jeden z vážne zranených Britov zomrel.

Podľa citovaného zdroja došlo na vyhliadkovom balóne k požiaru a k explózii, na čo sa zrútil na plantáž s cukrovou trstinou západne od mesta Luxor, asi 510 kilometrov južne od Káhiry. Podľa správ egyptských médií sa v balóne viezlo 20 turistov. Zahraničné zdroje zatiaľ informovali, že z posádky balóna prežil pilot a jeden pasažier. Balón podľa CNN padal z výšky zhruba tristo metrov nad terénom. "K výbuchu došlo skoro ráno. Plameň z horáka sa dotkol balóna, balón sa okamžite vznietil," citovala čínska tlačová agentúra Sin Chua turistického sprievodcu.

Havária teplovzdušného balóna v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Luxor patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie v krajine; v blízkosti moderného mesta sa nachádzajú veľké staroegyptské chrámové komplexy.

Pracovníčka jedného z luxorských hotelov, Konny Matthewsová, povedala, že okolo 07:00 miestneho času (06:00 SEČ) začula veľkú ranu. "Bolo to desivé zadunenie, aj keď to bolo niekoľko kilometrov od hotela," uviedla.

Fotograf Christopher Michael poslal britskému denníku Daily Mail sériu fotografií, ktoré zrejme zachytávajú aj zničený balón. Zábery urobil 40 minút pred tragédiou. "Ten balón bol za mnou. Počul som hlasný výbuch a videl som dym," cituje Michaela Daily Mail. Pilot balóna nehodu prežil, skončil v Luxorskej nemocnici s popáleninami na 70 percentách tela.

 

 

 

Pri sanitke je pripravené telo obete v čiernom igelite.
Zobraziť galériu (6)
Pri sanitke je pripravené telo obete v čiernom igelite.  (Zdroj: SITA)

 

Pravdepodobne prvé video z poľa, kam balón dopadol:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu