Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Unikátny Bruno po prvýkrát letel nad Košicami

Balón Bruno Zobraziť galériu (8)
Balón Bruno (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Jubilejný 20. ročník košickej Medzinárodnej balónovej fiesty odštartoval v stredu podvečer. Prvýkrát sa nad Košice vzniesol i unikátny špeciálny balón – klaun Bruno, ktorý je už súčasťou košickej balónovej flotily.

„Je jediným svojho druhu na svete,“ hovorí riaditeľka balónovej fiesty Ingrid Blichová. Tento špeciálny balón, má štandardné letové vlastnosti a tvarovo vychádza zo športového balóna. Má obsah 3000 m kubických a okrem Slovenska, bude lietať na fiestach po celom svete. Už teraz majú košickí balónisti, pozvania i s Brunom na svetové balónové podujatia.

Balóny sa nafukovali na troch rôznych miestach v meste. Na Sennom trhu, v Barci a pri Jumbo centre. Najväčší záujem, prirodzene pútal Bruno. Keďže je tvarovaný i jeho nafukovanie trvalo dlhšie.

Celkovo sa na fieste predstavilo 20 balónov z rôznych krajín – Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Rumunska, Holandska, Rakúska a Veľkej Británie. Počas balónovej fiesty v Košiciach je naplánovaných 6 letov ráno a podvečer a už tradičný sprievodný program s nočným nafukovaním balónov a ohňostrojom, ktorý sa uskutoční pred Auparkom. Tých, ktorí poletia po prvýkrát, čaká po pristátí i tradičný krst vzduchoplavca. Adept si kľakne na zem, potom mu opália kúsok vlasov, nasypú naňho trochu piesku, ofúknu a ostriekajú šampanským. Tieto úkony symbolizujú všetky štyri živly – oheň, zem, vzduch a vodu. A samozrejme získa i meno vzduchoplavca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu