Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výbuch v Čechách zrovnal panelák so zemou: Päť mŕtvych a jeden nezvestný!

Dve steny bytovky museli strhnúť, poškodili pri tom druhý dom Zobraziť galériu (6)
Dve steny bytovky museli strhnúť, poškodili pri tom druhý dom (Zdroj: ČTK)

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM – Hasiči našli v noci v ruinách zrúteného panelového domu vo Frenštáte pod Radhoštěm štyri tela. Tri z nich sú deti, jedno z nich zrejme predškolského veku. Výbuch v panelovom dome tak má už päť obetí. Povedal to hovorca hasičov Petr Kůdela. Jeden dospelý je ešte nezvestný.

Explózia v panelovom dome v centre mesta nastala v nedeľu krátko pred 04:00. Pravdepodobne sa jednalo o výbuch plynu. Po výbuchu vypukol požiar, ktorý zničil celý dom.
    
Prvú obeť nešťastia oznámila polícia hneď v nedeľu ráno. Ďalších mŕtvych našli hasiči až v noci pri postupnom odpratávaní trosiek. Pozostatky zrejme patria obyvateľom domu, ktorých polícia pohrešovala. Medzi piatimi nezvestnými boli tri deti, nezvestný tak podľa všetkého zostáva jeden dospelý.

Policajný hovorca Zbyněk Tomšík povedal, že prvý muž zomrel pri prevoze do nemocnice. Druhého mŕtveho záchranári našli niekoľko hodín potom v zničenom dome. Záchranári miesto stále prehľadávajú, pretože niekoľko ľudí je stále nezvestných a zatiaľ nie je jasné, či sú niekde preč, alebo boli v čase výbuchu v dome. Na mieste je aj policajný kynológ so psom - špecialistom na vyhľadávanie nezvestných osôb.

Kvôli prístupu na miesto nešťastia boli záchranári nútení prakticky celý dom strhnúť. "Pomaly pokračujeme v odpratávaní trosiek. Strieda sa pritom vždy desať hasičov, ktorým v hľadaní pomáhajú psi. Prebieha to tak, že ťažká technika najprv zoberie panel a zvyšok sa odkladá ručne," povedal Kůdela. Odpratávanie trosiek podľa neho bude pokračovať najmenej celý deň.

Pri nešťastí bolo ďalej zranených 11 ľudí, medzi nimi jeden dobrovoľný hasič a tri deti. V kritickom stave leží na popáleninovom centre Fakultnej nemocnice v Ostrave žena, ktorá utrpela popáleniny na 90 percentách tela, a muž, ktorý bol popálený na viac ako 50 percentách tela. Ostatné zranenia sú podľa hovorcu nemocnice Tomáša Oborného mimo ohrozenia života.

Výbuch v Čechách zrovnal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČTK)

"Celkovo sme prijali do starostlivosti sedem pacientov. U dvoch z nich je stav kritický, obaja sú za podpory dýchania hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti. U ďalších ide o stredne ťažké až ľahké popáleniny a budú hospitalizovaní na štandardných lôžkach popáleninového centra," uviedol Oborný .

Humpl uviedol, že jedna žena, ktorú záchranári previezli na popáleninové centrum, utrpela popáleniny približne na 90 percentách povrchu tela. Muž bol do nemocnice prevezený s popáleninami tváre, brucha, hrudníka a končatín na približne 60 percentách tela. Ďalší muž, ktorý okrem ľahších popálenín utrpel inhalačnú traumu, bol po ošetrení vo Fakultnej nemocnici prevezený do Mestskej nemocnice Ostrava, kde sa bude liečiť v hyperbarickej komore. Splodín sa nadýchal aj ďalší muž (42).

"Do Fakultnej nemocnice boli transportované ešte tri deti, a to vo veku medzi 14 a 17 rokmi. Všetky boli pri vedomí a utrpeli popáleniny v oblasti končatín, v jednom prípade aj nadýchanie dymu," uviedol Humpl. Do nemocnice v Novom Jičíne prepravili záchranári troch zranených, muža (23), štyridsaťročnú a šesťdesiatjedenročnú ženu, ktorí sa priotrávili splodinami. Medzi zranenými je aj jeden dobrovoľný hasič. "Ten je mimo ohrozenia života. Utrpel popáleniny a zrejme zranenia hlavy a hrudníka," povedal Humpl.

Niekoľko obyvateľov i z okolitých domov záchranári evakuovali. Nešťastie podľa Tomšíka s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil výbuch plynu zrejme v prvom poschodí štvorpodlažného domu. Silne poškodený dom, v ktorom je šesť bytov, hasiči stále hasia. Dopoludnia dve steny domu strhli, jedna z nich pri páde ľahko poškodila vedľajší dom. Na mieste zasahuje veľké množstvo hasičov, policajtov aj zdravotníkov.

Príčinu výbuchu musí polícia ešte len zistiť. Pracuje aj s verziou, že nešlo o nešťastnú náhodu. "Musíme pracovať so všetkými verziami, aj s verziou, že by sa mohlo jednať o podozrenie z nejakého úmyselného trestného činu, ktorý nemožno vylúčiť," povedal moravskosliezký krajský policajný riaditeľ Tomáš Tuhý.

Výbuch v Čechách zrovnal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČTK)

Ide o krajný z troch domov stojacich vedľa seba priamo v centre Frenštátu. Zničený dom nemá strechu, minimálne v horných poschodiach sú prepadnuté stropy, v stenách sú obrovské diery. Podľa obyvateľov okolitých domov sa v noci ozvali dva alebo tri výbuchy. Explózia bola taká silná, že ľuďom vo vedľajšom dome napríklad odskočili chladničky od steny.

Obyvatelia podozrievajú problémového suseda

Skutočnú príčinu výbuchu musia vyšetrovatelia ešte len zistiť. Miestni obyvatelia na mieste špekulujú, že nemuselo ísť o plyn. "Dole býval veľmi problémový človek. Mesto ho chcelo vysťahovať. Vyhrážal sa, že všetkých zabije," povedal novinárom Tomáš Babinec. V čase výbuchu sa Babinec pohyboval v panelovom dome vzdialenom približne 300 metrov od miesta výbuchu a otras spôsobený explóziou tiež zacítil. O problémovom mužovi hovorili na mieste aj ďalší svedkovia.

Podľa internetového serveru Deník.cz zranený chlapec údajne vypovedal, že ho v noci prebudil silný zápach plynu. Preto sa išiel pozrieť, čo sa deje. Na chodbe vraj videl suseda, ako manipuluje s tlakovou nádobou. S verziou, že mohlo ísť o úmyselnú explóziu, údajne pracujú aj policajti.

Zriadili krízovú linku a pripravili chatky

Frenštátská radnica zriadila kvôli výbuchu v panelovom dome krízovú linku. Ľudia môžu volať na číslo 556 833 111. Povedala to dnes starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. Záchranári boli nútení evakuovať obyvateľov susedných domov, pričom niektorí z nich sa dnes nebudú môcť domov vrátiť. Pre takýto prípad radnica pripravila vykurované chatky v neďalekom autokempe.

Podľa Leščišinovej mesto v pondelok tiež zriadi ďalšiu krízovú telefónnu linku a špeciálny bankový účet, kam môžu ľudia posielať pomoc postihnutým. Tú jednotlivci aj firmy ponúkajú už dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu