Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nepriaznivé výsledky prieskumu: 40 percent Britov chce vystúpiť z EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Približne 40 percent Britov chce, aby ich krajina opustila Európsku úniu. Vyplýva to z výsledkov prieskumov verejnej mienky zverejnených v Londýne dnes, deň nato, ako britský premiér David Cameron v prejave avizoval vypísanie referenda o zotrvaní Britských ostrovov v eurobloku.

Prieskum na 2000 ľuďoch robil inštitút YouGov v nedeľu a pondelok. Jeho výsledky potvrdzujú dlhodobý trend uprednostňovania vystúpenia Británie z EÚ po tom, ako predchádzajúce prieskumy začali naznačovať zmenu nálad britského obyvateľstva. Podľa najnovšej ankety by možnosť zotrvania Británie v EÚ volilo 37 opýtaných. 

V prieskume inštitútu YouGov zo 17. a 18. januára totiž 40 percent z 2000 opýtaných Britov dalo prednosť zotrvaniu krajiny v EÚ, kým 34 percent bolo za vystúpenie. Išlo o prvý takýto výsledok za posledné dva roky. Dnes zverejnené výsledky prieskumu urobeného na prelome tohto a minulého týždňa vyvolali u niektorých pozorovateľov dohady o načasovaní odkladaného a dlho očakávaného Cameronovho zásadného prejavu, v ktorom avizoval vypísanie referenda o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ, a to do roku 2017 v prípade, že Konzervatívna strana v roku 2015 vyhrá najbližšie parlamentné voľby.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v reakcii na Cameronov prejav varoval britskú vládu pre plánovaným referendom, pretože by to podľa jeho mohlo byť nebezpečné pre samotnú Britániu. Fabius ostro kritizoval politické názory Camerona, súvisiace s EÚ. Skonštatoval, že v EÚ sa nedá postupovať ako "podľa jedálneho lístka" a nemôže si každý vybrať to, čo sa mu páči. Fabiusov nemecký kolega Guido Westerwelle zasa vyhlásil, že vyberať si z každého aspektu členstva v EÚ len "čerešničky".

Cameron vo svojom stredajšom prejave uviedol, že Británia chce zostať v reformovanej Európskej únii ako jej "oddaný a aktívny člen", sklamanie z únie je však doposiaľ na najvyššej úrovni. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí únii podľa neho zo strany tých, "ktorí odsudzujú nové myslenie ako kacírstvo". Zámer EÚ o čoraz bližšiu úniu nie je podľa neho pre Londýn prekážkou.

Ako ďalej uviedol, jeho zámerom nikdy nebolo to, aby Londýn "zdvihol padací most a stiahol sa zo sveta". V prípade, že Británia vystúpi z EÚ, bude to "jednosmerný lístok, bez návratu", upozornil Cameron, citovaný agentúrou Reuters.

Predmetom referenda bude podľa Camerona nový pakt o rozdelení právomocí medzi Britániu a EÚ. Britskí voliči budú mať na výber medzi členstvom Británie v EÚ za nových podmienok a vystúpením z nej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu