Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia je podľa Kukana stále lídrom, Sikorski chce na seba upozorniť

Eduard Kukan
Eduard Kukan

BRATISLAVA – Vyhlásiť, že Veľká Británia sa už vyšachovala z vedúcich pozícií v Európskej únii (EÚ), je podľa europoslanca za SDKÚ-DS a exministra zahraničných vecí Eduarda Kukana predčasné. Kukan tak reaguje na tvrdenia poľského šéfa diplomacie Radoslawa Sikorskeho, ktorý poukázal na zmenu pozície Británie v rámci EÚ po minulotýždňovom prejave britského premiéra Davida Camerona.

Podľa Sikorského sa Briti svojím zámerom usporiadať referendum o zotrvaní v EÚ zmenili z jedného z jej lídrov na problematický štát, na ktorý je potrebné dohliadať. "Myslím si, že tak to nie je. Ja som si pozorne študoval tú pasáž, kde hovorí Cameron o referende a nevidím to až tak dramaticky," myslí si Kukan. Tvrdí, že myšlienka referenda o zotrvaní v EÚ vyvoláva zveličené a dramatické reakcie. Sikorski má podľa jeho slov navyše vlastné osobné ambície získať jednu funkciu v medzinárodných vzťahoch. "Tak chce na seba upozorniť aj takouto rétorikou," dodal Kukan.

Poľský minister zahraničia vyhlásil, že Cameron posunul pozíciu svojej krajiny v hierarchii EÚ z prirodzeného člena tria tvoreného Nemeckom a Francúzskom, ktoré mohli vládnuť EÚ, do kategórie špeciálneho štátu, ktorému je potrebné brániť v urobení niečoho hlúpeho, čo by mohlo spôsobiť škodu a viesť tak k jeho odchodu z EÚ. "Tento jeho politický plán sa však neskončí odchodom Britov z EÚ," dodal Sikorski.

Cameron minulý týždeň vo svojom dlho očakávanom prejave svojim občanom prisľúbil, že v prípade víťazstva vo voľbách v roku 2015 v priebehu dvoch rokov usporiada referendum o zotrvaní v EÚ. Zároveň si stanovil niekoľko podmienok, na základe ktorých sa musí zmeniť fungovanie celého bloku. Podľa predsedu britskej vlády má jeho krajina ambíciu zachovať jednotný trh, no žiada reformy vnútri únie v záujme zvýšenia jej konkurencieschopnosti. Za ďalšie dva problémy 27-členného bloku označil dlhovú krízu a upadajúcu podporu verejnosti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu