Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvrdé slová Holandska: Británia bez EÚ bude len ostrovom medzi USA a Európou!

Mark Rutte
Mark Rutte (Zdroj: SITA)

DAVOS - Európski lídri, ktorí sa stretli na prebiehajúcom Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, sa vo štvrtok zhodli na potrebe zotrvania Veľkej Británie v EÚ. Reagovali tak na stredajší prejav britského premiéra Davida Camerona, ktorý ohlásil usporiadanie referenda o zotrvaní Londýna v bloku.

Podľa holandského premiéra Marka Rutteho sa Británia bez EÚ stane "ostrovom niekde v Atlantickom oceáne, niekde medzi USA a Európou". K jeho slovám sa pridal aj írsky premiér Enda Kenny, ktorého krajina momentálne únii predsedá. Podľa jeho slov bude EÚ "silnejšia, ak Briti ostanú jej súčasťou" a ich zotrvanie je "dôležité aj z globálneho hľadiska". Ako dodal, "ak ten moment (referenda) príde, verím, že ľudia povedia áno", inak ohrozia svoje zotrvanie v jednotnom trhu.

Rutte v rámci diskusie v Davose opätovne nastolil tému o potrebe existencie mechanizmu o možnom vystúpení z eurozóny. "Naším cieľom by malo byť, aby eurozóna zostala vcelku. Zároveň ale nikdy nemôžete predpovedať, či jedna z krajín v istom momente nebude chcieť odísť a preto si myslím, že by to malo byť možné," uviedol holandský premiér. Umožniť by to podľa neho mali zmeny v zmluvách EÚ, čo však Kenny odmietol, na čo Rutte reagoval prirovnaním EÚ k Hotelu California. "Môžete sa z neho odhlásiť, no nemôžete z neho nikdy odisť," skonštatoval.

Cameron v stredu vo svojom dlho očakávanom prejave svojim občanom prisľúbil, že v prípade víťazstva vo voľbách v roku 2015 v priebehu dvoch rokov usporiada referendum o zotrvaní v EÚ. Zároveň si stanovil niekoľko podmienok, na základe ktorých sa musí zmeniť fungovanie celého bloku. Podľa predsedu britskej vlády má jeho krajina ambíciu zachovať jednotný trh, no žiada reformy vnútri únie v záujme zvýšenia jej konkurencieschopnosti. Za ďalšie dva problémy 27-členného bloku označil dlhovú krízu a upadajúcu podporu verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu