Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Horúci hit českých volieb: Dojatý Schwarzenberg si zaspieval národnú hymnu!

Schwarzenberg si po triumfe zaspieval
Schwarzenberg si po triumfe zaspieval (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Toto musíte počuť! Po tom, čo český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg prekvapivo obsadil druhú priečku v prvom kole prezidentských volieb, sa neubránil dojatiu a priamo pred celým štábom sa dal do spevu hymny. Zozačiatku mu síce museli trochu pomáhať skalní priaznivci, no potom sa rozbehol a s miernym rakúsko-uhorským nádychom sa pred celým svetom rozospieval. A ako mu to šlo? Posúďte sami!

Keď v sobotu popoludní zverejnili priebežné výsledky prvého kola volieb, Karl Schwarzenberg si doslova odfúkol. Horúcim favoritom totiž podľa predbežných prieskumov okrem Miloša Zemana nebol on, ale jeho kandidátsky "protivník" Jan Fischer. V počte hlasov dokonca takmer predbehol aj samotného Zemana, chýbali len stotinky. Niet divu, že po takej skvelej správe bol Schwarzenberg plný elánu a dojatia.

Pred všetkými v divadle Archa, kde mal počas volieb svoj štáb, rečnil ako pravý štátnik a ako napísal portál tn.cz, jeho slová pripomínali rétoriku prezidenta ľudomila. To však nebolo všetko, čerstvý kandidát na prezidenta sa pred svojimi priaznivcami dokonca aj rozospieval. Prvé tóny, ako inak - českej hymny, spočiatku sprevádzalo slabé "huhňanie" no každým ďalším slovom mu to šlo lepšie a lepšie. Posúďte sami!

 

Víťazom prvého kola českých prezidentských volieb sa stal expremiér Miloš Zeman so ziskom viac ako 24 percent hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov hlasovania po spočítaní všetkých hlasov. Na druhom mieste s viac ako 23 percentami a stratou menej ako jedného percenta na víťaza skončil minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, ktorý tak z ďalších bojov vyradil bývalého predsedu úradníckej vlády Jana Fischera. Ten ako veľký favorit získal menej ako 16,5 percenta, čo nestačilo na postup do druhého kola, ktoré sa uskutoční koncom januárová. Tesne za Fischerom skončil kandidát opozičnej ČSSD Jiří Dienstbier. Volebná účasť presiahla 61 percent.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu