Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Klaus nekončí: Po prepustení tisícok väzňov bude udeľovať aj milosti

Český prezident Václav Klaus
Český prezident Václav Klaus

PRAHA – Napriek tomu, že hromadná amnestia, ktorú Václav Klaus udelil tisíckam väzňov, vyvolala vlnu nespokojnosti a kritiky, český prezident s prepúšťaním zločincov ani zďaleka nekončí. Oznámil totiž, že do konca svojho mandátu chce ešte minimálne raz udeľovať väzňom milosti.

„Už dnes mám na stole štyristo nových žiadostí o milosť, a pretože ich mesačne prichádza zhruba dvesto až tristo, milosti budem ešte minimálne raz udeľovať,“ povedal prezident v rozhovore pre Mladú frontu Dnes (MfD). Nič bližšieho však neoznámil. V rozhovore prezident označil vyhlásenú amnestiu za gesto, ktorým chce dať novú príležitosť hlavne tým, ktorí síce zákon prekročili, ale nie sú recidivisti. Je tiež znakom zmierenia a odpustenia.

K svojmu rozhodnutiu ukončiť trestné konanie v prípadoch trvajúcich osem a viac rokov Klaus povedal, že s odvolaním sa na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva sa za neprimeranú dĺžku konania považuje doba presahujúca šesť rokov. „Tento časový úsek som si ja v žiadnom prípade nevymyslel. Zdal sa mi krátky a preto som do textu amnestie namiesto čísla šesť dal svojim vlastným rozhodnutím číslo osem,“ uviedol. Štát by podľa neho mal zabezpečiť, aby trestné konanie netrvalo neprimerane dlhú dobu.

Klaus vyhlásil amnestiu s účinnosťou 2. januára. Súdy sa najprv zaoberajú prípadmi ľudí odsúdených na odňatie slobody. Počet väzňov, ktorých by sa mala amnestia týkať, odhaduje zatiaľ ministerstvo spravodlivosti na 7416. Vo väzniciach bolo doteraz celkom 23 tisíc odsúdených. Amnestia sa však dotkne aj ľudí, ktorí boli odsúdení na podmienečný trest kratší ako dva roky, na všeobecne prospešné práce alebo na domáce väzenie. Na základe prezidentovho rozhodnutia by tiež mali byť zastavené aj trestné stíhania, ktoré trvajú dlhšie ako osem rokov, a u ktorých trestné sadzba neprekračuje desať rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu