Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česká opozícia: Pre Klausove amnestie idú odvolávať vládu!

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká opozícia sa už po ôsmy raz pokúsi odvolať vládu premiéra Petra Nečasa. Dôvodom je tento raz odsúhlasenie hromadnej amnestie z dielne prezidenta Václava Klausa zo strany samotného Nečasa.

Za najnovším pokusom o vyslovenie nedôvery stojí opäť opozičná Česká strana sociálne demokratická (ČSSD) pod vedením jej predsedu Bohuslava Sobotku, ktorý podľa vlastných slov považuje za "škandalózne, že amnestia oslobodí aktérov veľkých hospodárskych káuz".

Na odvolanie Nečasovej vlády bude musieť opozícia v 200-člennej dolnej komore parlamentu zozbierať najmenej 101 hlasov. Nečasova vládna koalícia disponuje len 98 hlasmi, podporuje ju však aj niekoľko nezávislých. Podľa politológov je aj najnovší pokus o vyslovenie nedôvery odsúdený na neúspech.

České médiá vo štvrtok priniesli podrobné informácie o najkontroverznejších prípadoch prepustených väzňov alebo zastavenia trestných stíhaní. Je medzi nimi aj prominentný podnikateľ Tomáš Pitr, ktorého stíhali za daňové podvody, ako aj niekdajší šéf českého futbalového zväzu František Chvalovský podozrivý zo sprenevery 60 miliónov eur.

Klaus amnestiu udelil prvýkrát za svoje dve funkčné obdobia. Klausov mandát prezidenta sa skončí 7. marca, ale už 11. januára majú ľudia v prvej priamej voľbe voliť jeho nástupcu. Favoritmi sú niekdajší šéf úradníckej vlády Jan Fischer a takisto bývalý premiér Miloš Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu