Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Klausovu hlavu sa zniesla vlna kritiky, príčinou sú amnestie

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident sa stal vo štvrtok terčom kritiky pre svoju nedávnu masovú amnestiu udelenú tisíckam trestancov vrátane viacerých osôb odsúdených za podvody. Klaus k tomuto kroku pristúpil pri príležitosti 20. výročia vyhlásenia nezávislej Českej republiky.

Amnestia sa týka okolo 7400 uväznených Čechov ale aj viacerých tých, ktorých ešte neodsúdili a sú len obvinení. "Každá amnestia by mala mať transparentnú filozofiu. Ale v tomto prípade ju neviem nájsť," vyhlásila šéfka českého Najvyššieho súdu Iva Brožová.

České médiá vo štvrtok priniesli detailnejšie informácie o najkontroverznejších prípadoch prepustených väzňov alebo zastavenia trestných stíhaní. Je medzi nimi aj prominentný podnikateľ Tomáš Pitr, ktorého stíhali za daňové podvody ako aj niekdajší šéf českého futbalového zväzu František Chvalovský podozrivý zo sprenevery 60 milión eur.

Klaus amnestiu udelil prvýkrát za svoje dve funkčné obdobia. Klausov mandát prezidenta sa skončí 7. marca, ale už 11. januára majú ľudia v prvej priamej voľbe voliť jeho nástupcu. Favoritmi sú niekdajší šéf úradníckej vlády Jan Fischer a takisto bývalý premiér Miloš Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu