Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Klausovu amnestiu napadnú na Ústavnom súde

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Hromadnou amnestiou českého prezidenta Václava Klausa sa bude pravdepodobne zaoberať aj Ústavný súd. Navrhuje to skupina senátorov, podľa ktorých amnestia "znevýhodňuje okradnutých občanov".

Za iniciatívou stojí senátorka Alena Dernerová, napísal v nedeľu spravodajský portál iDNES.cz. Klausovo opatrenie podľa nej "odporuje Listine základných práv a slobôd, pretože znevýhodňuje jednu skupinu proti druhej skupine," vyhlásila. Ak Ústavný súd žiadosť zhodnotní ako opodstatnenú, pôjde o prvý prípad v novodobej histórii Českej republiky, keď sa bude musieť podobným problémom zaoberať.

Klaus sa stal pre svoju amnestiu terčom kritiky okamžite po tom, ako ju pri príležitosti 20. výročia vzniku ČR udelil. Dotýka sa viac ako 7000 väzňov alebo trestne stíhaných osôb. České médiá tento týždeň priniesli detailnejšie informácie o najkontroverznejších prípadoch prepustených väzňov alebo zastavenia trestných stíhaní. Je medzi nimi aj prominentný podnikateľ Tomáš Pitr, ktorého stíhali za daňové podvody ako aj niekdajší šéf českého futbalového zväzu František Chvalovský podozrivý zo sprenevery 60 milión eur. Prezidentský kandidát Českej strany sociálne demokratickej Jiří Dienstibier mladší to označil za Klausov "darček svojim priateľom z biznisu".

Klaus amnestiu udelil prvýkrát za svoje dve funkčné obdobia. Klausov mandát prezidenta sa skončí 7. marca, ale už 11. januára majú ľudia v prvej priamej voľbe voliť jeho nástupcu. Favoritmi sú niekdajší šéf úradníckej vlády Jan Fischer a takisto bývalý premiér Miloš Zeman.

Klaus o amnestii: Až vychladnú hlavy, ukáže sa, že to bolo správne rozhodnutie

Český prezident Václav Klaus neľutuje, že pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej ČR vyhlásil kontroverznú amnestiu. Je presvedčený, že to bolo správne rozhodnutie a že sa to ukáže po nejakom čase, až vychladnú horúce hlavy. Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Právo a jeho server novinky.cz.

Podstatou každej amnestie je podľa Klausa výraz istej veľkorysosti. Ide o to dať druhú šancu ľuďom, ktorí urobili chybu. Je aj istým odpustením tým, ktorí nespáchali žiadne veľké zločiny či neboli v posledných rokoch opakovane trestaní.

Klaus je presvedčený, že drvivá väčšina amnestovaných a najmä ich rodín to presne takto chápe. "Som rád, že takto zareagoval na amnestiu aj pán kardinál Duka, čo oceňujem, pretože to vyžadovalo nemalú odvahu. Ostatní buď mlčia, alebo sa chcú zviezť na vlne emócií. Nesmierne si cením každého, kto zachoval chladný rozum a nebál sa tejto smršti postaviť. Nie je ich veľa, ale sú," konštatoval odchádzajúci prezident.

V časti rozhovoru zverejnenom serverom novinky.cz  prezident odsúdil výhrady, že amnestiou chcel pomôcť konkrétnym ľuďom. "To rezolútne odmietam a uráža ma to. Pri amnestii som pred očami nemal žiadnu konkrétnu osobu. Žiadnu. Nemal som ju a nesmel som ju mať," uviedol Klaus.

Prekvapilo ho však, že niektoré médiami spomínané kauzy ešte existujú, pretože veľa rokov o nich nepočul a úplne zabudol, že existujú. "Čo je okrem iného spôsobené úplne neprijateľnou dĺžkou vyšetrovania a súdneho konania v našej krajine, a to v prevažnej väčšine prípadov nie je spôsobené trestaným," konštatoval Klaus.

K nedeľnému poludniu sa na slobodu podľa servera iDNES.cz dostalo na slobodu 6069 väzňov. Oznámila to na svojom webe väzenská služba. Keď sudcovia rozhodnú o všetkých väzňoch s nárokom na prepustenie, čaká ich ďalšia náročná práca, pretože amnestia sa vzťahuje aj na podmienečné a alternatívne tresty, čo sú ďalšie tisíce prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu