Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mrazy a víchrice si na Balkáne vyžiadali najmenej 6 obetí, stovky ľudí uviazli

Srbské úrady vyhlásili výnimočný stav vo viacerých mestách Zobraziť galériu (5)
Srbské úrady vyhlásili výnimočný stav vo viacerých mestách (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Najmenej šesť obetí si vyžiadali mrazy a husté sneženie na Balkáne. Stovky ľudí záchranári previezli z uviaznutých vozidiel a autobusov, pričom mnohé zostali dnes ťažko prístupné alebo zablokované v cestných kolónach najmä v Srbsku.

Informovali o tom miestne médiá. Štyria ľudia zahynuli počas víkendu v Chorvátsku, dvaja v Srbsku. V dôsledku zlého počasia zatvorili letisko v Záhrebe, vo väčších mestách regiónu bola prerušená verejná doprava. Najhoršia situácia na cestách bola v srbskej Vojvodine, vodiči podľa agentúry AP čakali na sprejazdnenie ciest niekoľko hodín, najmä na hlavnej diaľnici spájajúcej Srbsko s Maďarskom.

Šťastnú dohru mala podľa srbskej štátnej televízie dráma pri meste Zrenjanin, pri ktorej tehotná žena porodila v uviaznutom kamióne zdravú dcéru. Privolaná sanitka sa podľa agentúry Beta k nej nemohla dostať, pretože uviazla v kolóne, a tak matke prišli na pomoc lekári pešo. Napokon jej pomohli v jednom z vyhriatych kamiónov priviesť na svet dieťa, ktorej matka dala meno Snežana.

 "Zatiaľ sme z uviaznutých áut a autobusov zachránili 661 ľudí vrátane 30 detí, najmä vo Vojvodine, no problémy sme mali aj na úplnom východe krajiny," uviedol pre agentúru Reuters predstaviteľ srbského ministerstva vnútra zodpovedný za záchranné operácie. Srbské úrady vyhlásili výnimočný stav vo viacerých mestách, pričom zakázali kamiónovú dopravu po celej krajiny, aby nedošlo k ďalšiemu upchávaniu ciest.

Srbský premiér a zároveň úradujúci minister vnútra Ivica Dačič nariadil všetkým policajtom, aby sa zapojili do záchrannej operácie. Obrovská nádielka snehu sužovala aj susedné Chorvátsko, v ktorom sa situácia dnes oproti sobote výrazne zlepšila. Polícia zaznamenala jedno úmrtie muža, ktorý umrzol v meste Korenica.

Chorvátske úrady uviedli, že krajinu zasiahlo najsilnejšie sneženie za ostatných 57 rokov. Snehové víchrice zasiahli tiež Slovinsko a Bosnu.     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu