Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA zasiahli snehové víchrice: Najmenej dvaja mŕtvi

Silný vietor a séria tornád však v regióne spôsobovali škody Zobraziť galériu (8)
Silný vietor a séria tornád však v regióne spôsobovali škody (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/ TORONTO - Nezvyčajne biele Vianoce priniesli v utorok snehové víchrice do južných častí Spojených štátov. Silný vietor a séria tornád však v regióne spôsobovali škody a vyžiadali si najmenej dve obete na životoch.

Jedno z tornád zasiahlo večer centrum mesta Mobile v štáte Alabama, ktoré má asi 200.000 obyvateľov, a ďalšie v mestečku Grove Hill 130 kilometrov severnejšie. Úradom hlásili škody na budovách, vyvrátené stromy a výpadky prúdu, zatiaľ však žiadne zranenia ani úmrtia, informovala agentúra Reuters. Varovania pred tornádami vyhlásili v najmenej štyroch štátoch.

Snehové víchrice prispeli k mnohým dopravným nehodám v regióne vrátane hromadnej havárie 21 vozidiel, v dôsledku ktorej uzavreli dôležitú diaľnicu v štáte Oklahoma. Tamojšia diaľničná hliadka hlásila smrť 28-ročnej ženy pri havárii na zasneženej ceste, pokým pri meste Houston v Texase vietor zvalil strom na auto, v ktorom zahynul 25-ročný vodič. Meteorológovia očakávali, že víchrice sa v noci premenia na prudké snehové búrky v oblasti od Arkansasu po juh štátu Illinois.

V celých USA zrušili do večera viac než 400 letov, väčšiu polovicu z nich na medzinárodnom letisku Dallas/Fort Worth, vyplýva z údajov webovej stránky FlightAware.com. Bez elektriny bolo vyše 100.000 zákazníkov v Texase, Arkansase, Oklahome, Mississippi, Louisiane a Alabame, uviedla agentúra AP.

Lety rušili aj v Kanade. Na Pearsonovom medzinárodnom letisku v Toronte ich odvolali viac ako 200, prevažne do USA vzhľadom na tamojšie počasie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu