Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Exhumácie potvrdili zámenu tiel dalších dvoch obetí smolenskej tragédie

Zrútený poľský prezidentský špeciál
Zrútený poľský prezidentský špeciál

VARŠAVA - Exhumácie telesných pozostatkov ďalších dvoch obetí tragickej havárie poľského prezidentského špeciálu, ktoré sa uskutočnili v uplynulom týždni vo Varšave, potvrdili podozrenie zo zámeny tiel. V poľskej metropole o tom dnes informoval plukovník Zbigniew Rzepa z poľskej Vrchnej vojenskej prokuratúry.

Podľa jeho slov vyvolalo pochybnosti označovanie telesných pozostatkov obetí ruskou stranou, vyplýva zo správ poľskej tlačovej agentúry PAP i spravodajskej televízie TVN24.

Závery o celom procese však bude možné urobiť až po ukončení komplexného skúmania postupu kompetentných v tejto veci v priebehu troch až štyroch mesiacov, odznelo dnes vo Varšave.

Predstaviteľ Vrchnej vojenskej prokuratúry síce identitu naposledy exhumovaných nekonkretizoval, oficiálne nepotvrdené informácie z poľskej metropoly však hovoria o tom, že malo ísť o telesné pozostatky kaplána Kaczynských Zdzislawa Króla a ďalšieho duchovného, rektora Univerzity kardinála Stefana Wyszynského, profesora Ryszarda Rumianka.

Podľa rovnakého zdroja išlo tento kalendárny rok o posledné exhumácie zosnulých z havárie pri Smolensku z apríla 2010.

Už skôr sa pri exhumáciách zistila zámena telesných pozostatkov najmenej štyroch ľudí, vrátane niekdajšej členky vedenia nezávislých odborov Solidarita Anny Walentynowiczovej a posledného poľského prezidenta v exile Ryszarda Kaczorowského.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu