Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nešťastie pri Smolensku: Pozostalí obetí žiadajú ďalšie odškodnenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Pozostalí obetí havárie poľského prezidentského špeciálu z 10. apríla 2010, pri ktorej zahynulo pri západoruskom Smolensku všetkých 96 osôb na palube, požadujú od rezortu obrany vo Varšave odškodné vo výške do 1,5 milióna zlotých (približne 360.000 eur) za osobu. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica Radio RMF FM.

Podľa nej dostalo ministerstvo viac ako 50 požiadaviek na odškodnenie rodinných príslušníkov obetí, argumentujúcich faktom, že prezidentský špeciál nebol rezortom poistený. Žiadatelia súčasne poukazujú na skutočnosť, že ich požiadavky sú pod priemerom EÚ a že odškodnenia pri leteckých nešťastiach v Európe sú až štvornásobne vyššie.

Poľská vláda ponúkla ešte v januári 2011 pozostalým finančné vyrovnanie 250.000 zlotých za každého rodinného príslušníka a podľa ministerstva obrany realizovala celkove doteraz 270 takýchto vyrovnaní. Za tragickú smrť blízkych zaplatila pozostalým doteraz celkove 67,5 milióna zlotých. Aj po tomto vyrovnaní však pozostalí môžu požadovať ďalšie odškodnenie súdnou cestou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu