Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vojaci okradli obeť poľskej tragédie pri Smolensku, budú ich súdiť

Havária poľského prezidentského špeciálu otriasla ako Poľskom, tak aj Ruskom
Havária poľského prezidentského špeciálu otriasla ako Poľskom, tak aj Ruskom

MOSKVA - Štyroch ruských vojakov budú súdiť za krádež kreditnej karty jednej z obetí havárie poľského prezidentského lietadla, ktorá sa stala 10. apríla 2010 pri Smolensku. Proti vojakom bol zhromaždený dostatok dôkazov, aby ich mohol súdiť vojenský súd, informovali dnes podľa agentúry RIA Novosti vojenskí vyšetrovatelia.

Dátum začiatku procesu zatiaľ nie je známy. Štvorici hrozí v prípade uznania viny až šesťročné väzenie. Branci Sergej Syrov, Igor Pustovarov, Jurij Sankov a Artur Pankratov mali strážiť miesto havárie. Podľa vyšetrovateľov jeden z nich našiel v blízkosti tašku s peňaženkou, ktorá patrila predsedovi poľského výboru na ochranu kultúrnych pamiatok Andrzejovi Przewoznikovi. Vojak peňaženku obsahujúcu kreditné karty a lístok s príslušnými PIN kódmi ukradol a spolu s ostatnými tromi vojakmi vybral z účtu v prepočte okolo 1500 eur.

Przewoznikova vdova novinárom povedala, že niekto vybral peniaze z konta jej manžela ešte v deň havárie, dve ďalšie transakcie sa uskutočnili v nasledujúcich dvoch dňoch. Všetky tri prebehli v Smolensku. Branci sa k činu priznali júni 2010.

Pri nešťastí zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších vysokopostavených poľských predstaviteľov. Poľská delegácia smerovala na spomienkové podujatie za obete masakry v neďalekej Katyni, kde v roku 1940 na príkaz sovietskeho diktátora Stalina zavraždili tisíce poľských dôstojníkov. Przewoznik bol hlavným organizátorom podujatia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu