Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Tajné mierové rokovanie Izraelu so Sýriou skončilo bezúspešne

Benjamin Nentanjah
Benjamin Nentanjah (Zdroj: Wikipedia)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Nentanjahu viedol tajné mierové rozhovory so Sýriou prostredníctvom amerického mediátora, skončili však bezúspešne. Dnes o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na izraelskú tlač.

Netanjahu mal počas rozhovorov na prelome rokov 2010 a 2011 ponúknuť návrat Golanských výšin Sýrii. Židovský štát ich anektoval v roku 1967. Kancelária predsedu vlády však v dnešnom stanovisku uvádza, že Izrael nikdy neuznal iniciatívu Spojených štátov, a viac už nie je relevantná. Veľvyslanectvo USA v Tel Avive vyjadrenie bezprostredne nekomentovalo.

Americký podnikateľ a spolupracovník izraelského premiéra Ronald Lauder údajne podobnú dohodu prerokovával už v roku 1998 počas prvého funkčného obdobia Netanjahua na čele vlády. Netanjahu vtedy tieto správy poprel. Jeho nástupca Ehud Barak tiež ponúkol stiahnutie sa z Golanských výšin pre udržanie mieru, rozhovory však stroskotali. Na konfliktnú zónu medzi Izraelom a Sýriou od roku 1974 dohliada mierová pozorovateľská misia OSN (UNDOF).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu