Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Medzi Sýriou a Izraelom to vrie: Uzatvárajú cesty, rozmiestňujú rakety!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izrael dnes uviedol do prevádzky piatu batériu systému protiraketovej obrany Iron dome (Železná kupola), ktorú rozmiestnil v oblasti Tel Avivu na ochranu mesta pred palestínskymi raketami.

Za uplynulých 48 hodín vystrelili islamskí militanti z pásme Gazy na Tel Aviv tri raketové strely. Nikoho nezranili a nespôsobili žiadne škody, ale samotný fakt, že sa obchodná metropola Izraela dostala do palebnej línie vyvolal obavy mnohých Izraelčanov.

Piata batéria Železnej kupoly mala byť podľa plánu uvedená do prevádzky až začiatkom budúceho roka. Zvyšné štyri batérie sú rozmiestnené na juhu Izraela, pri hraniciach s pásmom Gazy.

Hovorca armády, ktorého citovala agentúra Reuters, povedal, že od stredy, kedy sa začala izraelská ofenzíva proti militantom v pásme Gazy, zachytila Železná kupola najmenej 222 prichádzajúcich rakiet - čo je úspešnosť 90 percent. Systém protiraketovej obrany vystrelí raketu iba keď vyráta, že by prichádzajúca raketa mohla zasiahnuť obývanú oblasť.

Výrobca systému, spoločnosť Rafael Advanced Defence Systems, uviedla, že poskytuje ochranu pred nepriateľskými raketami v dosahu od päť do 70 kilometrov a tiež pred delostreleckými granátmi. Železná kupola bola prvýkrát využitá v apríli 2011, a to v oblasti juhoizraelského mesta Beeršeba, kedy zostrelil prvé rakety prichádzajúce z Gazy.

Systém je umiestnený na automobiloch a preto je ľahko premiestniteľný a Izrael uvádza, že potrebuje 13 batérií na spoľahlivú ochranu celej krajiny. Okrem Železnej kupoly využíva Izrael na svoju ochranu aj balistický protiraketový štít Arrow (Šíp) vlastnej výroby.

Sýrski vojaci dnes uzavreli cesty vedúce do hlavného mesta Damask a priľahlých oblastí. Oznámila to štátna televízia a opoziční aktivisti.

Štátna televízia uviedla, že vojaci zablokovali hlavné cesty smerujúce do Damasku, aby utužili obliehanie "teroristov", ako štátne médiá označujú opozičných povstalcov. Študenti sa nemohli dostať na svoje univerzity v Damasku, citovala agentúra DPA opozičného aktivistu.

Vojaci prezidenta Bašára Asada a povstalci spolu počas uplynulých dní zvádzali na predmestiach Damasku ostré boje. Podľa povstalcov bolo od začiatku protivládneho povstania v marci 2011 v Sýrii zabitých najmenej 39.000 ľudí.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu