Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sýrski povstalci sa zmocnili vojenskej základne pri Halábe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HALAB - Sýrski protivládni povstalci v piatok prevzali kontrolu nad základňou protivzdušnej obrany v dedine at-Taána ležiacej východne od najväčšieho mesta krajiny Halab.

Informovala o tom exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Londýne, ktorej údaje potvrdzujú videozábery zverejnené na internete. Tie ukazujú povstaleckých bojovníkov vnútri základne, ako si prezerajú obrovské strely a rabujú muničný sklad. O dobytí základne informoval taktiež opozičný aktivista Muhammad Abú Umar pôsobiaci v Halabe, podľa ktorého pri nočnom boji prišli o život štyria povstalci.

Sýrska armáda disponuje vysokým počtom základní protivzdušnej obrany, ktoré boli vybudované pre prípad vojny s Izraelom. Povstalcom sa podarilo vniknúť do takýchto objektov už viackrát, zložité zbrane, ktoré sa v nich nachádzali, však zatiaľ nedokázali použiť.

Exilová organizácia v piatok hlásila boje medzi protivládnymi a provládnymi silami aj z okolia vojenských kasární neďaleko mesta Maarrat an-Numán, ktoré sa nachádza na diaľnici medzi Damaskom a Halabom a od utorka je v rukách povstalcov. Podľa predošlého vyhlásenia bol štvrtok jedným z najkrvavejších dní občianskej vojny, keďže zahynulo najmenej 260 ľudí vrátane 92 vládnych vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu