Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Netanjahu telefonoval Obamovi, prisľúbil spoluprácu

Netanjahu Obamovi poblahoželal
Netanjahu Obamovi poblahoželal (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok telefonicky rozprával s prezidentom USA Barackom Obamom a zablahoželal mu k znovuzvoleniu.

Urobil tak po tom, čo kritici obvinili Netanjahua z podporovania Mitta Romneyho a z ohrozovania vzťahov židovského štátu s Washingtonom.

Po Obamovom znovuzvolení v utorok 6. novembra niektorí Netanjahuovi odporcovia obvinili pravicového lídra, že podporoval v americkej volebnej kampani nesprávneho muža. Oponenti pritom dúfajú, že Netanjahua porazia v predčasných parlamentných voľbách, naplánovaných v Izraeli na 22. januára.

Netanjahu však popiera, že by počas americkej prezidentskej predvolebnej kampane prejavil, koho z oboch kandidátov uprednostňuje. Premiér Netanjahu povedal Obamovi v telefonáte, že jeho znovuzvolenie "je hlasom dôvery v jeho vodcovstvo". Informoval o tom vo štvrtok vo vyhlásení úrad izraelského predsedu vlády.

Benjamin Natanjahu ďalej Obamovi povedal, že sa "teší na pokračovanie spolupráce s prezidentom pri riešení veľkých výziev, ktorým čelia Spojené štáty a Izrael, a pri presadzovaní mieru a bezpečnosti v našom regióne".

Izraelský líder uviedol vo štvrtok už skôr v prejave, že niektorí jeho kritici sa "snažia vyvolať konflikt medzi nami a Spojenými štátmi" tvrdením, že prejavil podporu republikánskemu prezidentskému kandidátovi Romneymu.

"Toto sa im nepodarí," vyhlásil Netanjahu. Jeho vyjadrenia boli zrejme namierené najmä proti Ehudovi Olmertovi, bývalému premiérovi, ktorý zvažuje kandidatúru v nadchádzajúcich voľbách. Podľa prieskumov verejnej mienky ich vyhrá Netanjahu.

"Spojenectvo so Spojenými štátmi je pevné," zdôraznil Netanjahu v prejave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu