Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Netanjahu sa veľmi bojí Obamovej odplaty, píšu médiá

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelské médiá sa vo štvrtok zhodujú na tom, že premiér Benjamin Netanjahu oľutuje svoju verejnú podporu republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho na úkor znovuzvoleného prezidenta Baracka Obamu.

Tamojšie médiá si všímajú, že premiér sa postavil na stranu svojho kamaráta Romneyho, ktorý však nakoniec neuspel. Podľa niektorých médií sa bude rodák z Honolulu teraz môcť pomstiť pravicovému lídrovi židovského štátu za jeho nepriame zasahovanie do kampane a nespokojnosť s jeho vládnutím. Vzťahy Obamu a Netanjahua boli poznamenané nezhodami prakticky po celé štyri roky.

"Netanjahu riskoval, my budeme platiť. Sme na strane porazených," znel titulok napredávanejšieho denníka Jediot Aharonot, ktorý uverejnil aj vtipnú karikatúru ako Romney s odkazom na premiérovi prezývku dvíha telefón so slovami: "Chudák Bibi, idem mu popriať úprimnú sústrasť."

Denník Haarec zase napísal, že Obama má štyri ďalšie roky na to, aby sa porátal s Netanjahuom za podporu Romneyho, chladné vzťahy s Palestínčanmi či za "pokusy o lekcie z vodcovstva" vo veci Iránu. "Obama nezabudne a neodpustí jeho podporu Romneyho," píše jeden z dopisovateľov Haarecu. Komentátor denníka Maariv zase hovorí, že Netanjahu sa "veľmi, veľmi bojí".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu