Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Predzvesť katastrofy storočia: Kapitán Titanicu pohorel na skúške z navigácie!

Kapitán Edward John Smith
Kapitán Edward John Smith (Zdroj: io9.com)

LONDÝN - Verili by ste, že kapitán, ktorý si svojimi zručnosťami vybudoval dôveru u tisícok pasažierov, prepadol na kapitánskej skúške? Reč je o Johnovi Smithovi, kormidelníkovi nepotopiteľnej lode Titanic, ktorá stroskotala na svojej prvej plavbe v roku 1912. Britské národné námorné múzeum nedávno odhalilo dokumenty, ktoré by mohli byť ďalším kúskom do skladačky príčin storočnej katastrofy, pri ktorej zahynulo vyše 1500 ľudí.

Edward John Smit, ktorý neslávne stroskotal s „nepotopiteľnou loďou“, keď narazila na ľadovec počas svojej prvej plavby v roku 1912, získal diplom z námorníctva vo februári 1888 ako 38-ročný. Až nedávno však Britské národné námorné múzeum uverejnilo dokumenty o skúškach všetkých britských kapitánov, ktoré odhalili nové šokujúce tajomstvo.

V jednom z nich sa totiž píše, že povestný námorník Smith mal v začiatkoch svojej námornej kariéry problémy s navigáciou. „Kapitánovi Smithovi, ktorý mal na starosti Titanic, keď sa potopil, sa nepodarilo zložiť skúšku na prvýkrát, pretože nemal dostatočné zručnosti v navigácii,“ povedal herec Tony Robinsom, ktorý dokumenty z múzea študuje. Práve navigácia zohrala dôležitú úlohu pri katastrofe storočia, keď sa kapitán nedokázal s loďou včas vyhnúť obrovskému ľadovcu a po zrážke v ľadových vodách Atlantiku zahynulo vyše 1500 pasažierov.

To, že skúškou neprešiel na prvý raz však Smitha neodradilo a po doštudovaní a nazbieraní skúseností sa v roku 1887 opäť postavil pred komisiu. Náročný test nakoniec zvládol a o rok neskôr mu bol udelený kapitánsky diplom. Napriek ťažkým začiatkom sa Smith stál známym ako „kapitán milionárov“. Vďaka svojej povesti spoľahlivého kormidelníka sa totiž bohatí pasažieri nechceli plaviť s nikým iným, ako s Edwardom Johnom Smithom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu