Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Miliardár stavia Titanic II: Pozrite sa na ten megaluxus!

(Zdroj: Daily Mail)

NEW YORK - Bude sa volať Titanic II a od smutne presláveného vzoru má byť vraj na nerozoznanie. Austrálsky miliardár Clive Palmer zverejnil podrobnosti o replike najslávnejšieho parníku histórie, ktorú chce na more vyslať v roku 2016. Na prvú cestu sa už prihlásilo 40 000 záujemcov o lístky, oznámil včera na tlačovej konferencii v New Yorku.

Nový Titanic bude takmer do poslednej skrutky verný historickej predlohe. Cestujúci tak podľa denníka USA Today na jeho palube budú márne hľadať televíziu či internetové pripojenie. Zato tam nájdu turecké kúpele, tenisový kurt, divadlo či kasíno.

Palmer, ktorý svoj majetok získal podnikaním v banskom priemysle, založil kvôli stavbe Titanicu II spoločnosť Blue Star Line, ktorá konštrukciou poverila čínsku štátnu firmu CSC Jinling Shipyard. Z toho vyplýva prvý rozdiel: ku svojej premiérovej plavbe vyrazí nový Titanic zo Šanghaja do britského Southamptonu, a odtiaľ bude pokračovať do New Yorku.

Pôvodný Titanic absolvoval iba druhú časť plavby. Nechala si ho pred viac ako sto rokmi postaviť spoločnosť White Star Line, a v tej dobe bol najväčšou zaoceánskou loďou s dĺžkou takmer 270 metrov, výškou 53 metrov a váhou približne 40 000 ton. Potopil sa v roku 1912 a zahynulo v ňom viac ako 1500 cestujúcich a členov posádky.

Rozmery jeho repliky sa budú vraj zhodovať na desiatky centimetrov. Noviniek sa však dočká technologická stránka prepravy - súčasný bude napríklad navigačný systém, namiesto pôvodných motorov na uhlie bude vybavený dieselovými.

Líšiť sa ale podľa Palmera má hlavne v tej najzásadnejšej veci. Dopláva až do Ameriky, a to nie raz. "Bude to skutočná zlatá baňa," vyhlásil Palmer s tým, že sa ho na lístky pýtalo už 40 000 záujemcov. Kapacita lode pritom dosiahne 2435 ľudí a Palmer plánuje zriadiť pravidelnú linku.

Niektorí experti sú však k týmto predpokladom skeptickí. Jednak kvôli sprísneným bezpečnostným opatreniam, ktorým lodný biznis čelí od stroskotania lode Costa Concordia, jednak kvôli náročnosti zaoceánskych plavieb, ktoré sú pre podobné lode takmer nemožné v zimných mesiacoch. Titanic II má podľa odborníkov oslovených USA Today skôr šancu vzbudiť záujem o prvú plavbu, potom však záujem oň klesne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu