Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nepríjemná pravda o Titanicu odhalená: Takto skončili obete tragédie!

(Zdroj: belfasttelegraph.co.uk)

LONDÝN - Tienisté stránky histórie bývajú častokrát vytlačené do úzadia a až novodobé odhalenia ich opäť privedú pred zrak verejnosti. Presne takýto efekt vyvolala aj fotografia, ktorá sa po 101 rokoch od potopenia legendárneho Titanicu dostáva do dražby. Je na nej zobrazené masové pochovávanie obetí tejto tragédie hodom do mora.

Čiernobiela snímka bola zhotovená tri dni po tragédii v roku 1912 na palube záchrannej lode CS Mackay Bennett. Záznamy ukazujú, že 166 z 306 tiel, ktoré viezla, napokon skončilo v mori, hoci doteraz neboli o tom zverejnené žiadne fotografické dôkazy. Až teraz.

Záber objavila rodina jedného z členov posádky a kolekciu ponúkla do dražby. Spoločnosť Henry Aldridge & Son in Devizes vo Wiltshire, ktorá bude aukcia vykonávať, uviedla, že ide o jedinečný pohľad na záverečnú kapitolu Titanicu, ktorá bola doteraz veľmi málo známa.

Hovorilo sa totiž, že pochovávanie bolo dôstojné, ale znovunájdená fotografia svedčí o pravom opaku. Majiteľ spoločnosti predpokladá, že by ju mohli predať za 3 až 5-tisíc libier. Je na nej zachytený okamih, kedy lodný reverend Hind v popredí vykonáva pohreb a dvaja členovia posádky hádžu telá cez palubu.

Fotografiu majú dražiť 19. októbra.
Zobraziť galériu (1)
Fotografiu majú dražiť 19. októbra.  (Zdroj: belfasttelegraph.co.uk)

Titanic zasiahol ľadovec na jeho prvej plavbe z anglického Southamptonu do New Yorku a potopil sa 15. apríla 1912. Pri nešťastí zahynulo 1517 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu