Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Alkoholová mafia v Česku sa rozplieta: Toto je muž, ktorý šíril smrť!

Muža odvádza polícia
Muža odvádza polícia (Zdroj: ČTK)

OSTRAVA - Česká kauza metanol sa začína pomaly rozplietať. Polícia v súvislosti s prípadom obvinila už desať ľudí vrátane muža, ktorý distribuoval nebezpečný alkohol v Zlíne. V jeho garáži objavila nelegálny sklad. Otrava metanolom si doteraz vyžiadala devätnásť obetí.

19:37 Ministerstvo zdravotníctva ČR rozšírilo dnes zákaz predaja alkoholu na všetky obchody a reštaurácie. Zákaz, o ktorom informoval šéf rezortu Leoš Heger, nadobudol platnosť okamžite a platí až do odvolania. Týka sa všetkých liehovín obsahujúcich viac ako 20 percent alkoholu.

17:17 Moravskosliezska polícia v súvislosti s kauzou metylalkoholu zadržala už desať ľudí, osem z nich kvôli otravám obvinila. Medzi podozrivými je jedna žena. U niektorých už bolo začaté konanie o vzatí do väzby. Hrozia im tresty od troch do desiatich rokov.

17:02 Poľskí colníci dnes zadržali v Tešíne 160 litrov nekolkovaného alkoholu. Prevážali ho do Poľska tri české autá. Colníci odoslali alkohol do laboratórií, kde budú odborníci skúmať, či skonfiškovaná liehovina neobsahuje jedovatý metylakohol.

16:54 Konzumácia pančovaného alkoholu si v Českej republike vyžiadala v priebehu ôsmich dní už devätnástu potvrdenú obeť. Je ňou žena z Havířova (66), ktorá je súčasne jedenástou obeťou série otráv v najviac postihnutom Moravskosliezskom kraji. Zosnulú našiel v byte jej príbuzný

15:21 Česká polícia v Zlínskom kraji zadržala už tretiu osobu v kauze pančovaného alkoholu. Zadržaný po príchode na súd, ktorý ho vzal do väzby, ukrýval tvár a novinárom na otázky, či cíti zodpovednosť za životy obetí otravy metanolom, neodpovedal. Muža obvinili z ohrozenia zdravia z nedbanlivosti, porušovania predpisov o nálepkách a etiketách a neoprávneného podnikania. V prípade uznania viny mu hrozí až osemročný trest.

14:35 Okresný súd v Zlíne rozhodol o vzatí do väzby zadržaného distribútora závadného alkoholu, a to kvôli jeho možnému úteku a ovplyvňovania svedkov. Počas príchodu na súd si skrýval tvár veľkým vrecom. Päťdesiatjedenročný A. S. od začiatku spolupracuje s vyšetrovateľmi a postupne ich oboznamuje s fungovaním celej skupiny ľudí, ktorí pančovali alkohol. Momentálne čelí obvineniu z troch skutkov - z prečinu ohrozovania zdravia závadnými potravinami a inými predmetmi z nedbanlivosti, prečinu neoprávneného podnikania a prečinu porušenia predpisov o nálepkách a iných predmetoch na označenie tovaru. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu až osem rokov väzenia.

13:36 Z havířovskej nemocnice dnes prepustili prvého pacienta postihnutého metanolom. Ide o 51-ročného muža, ktorého lekári síce zachránili, ale prišiel o zrak. Následky budú pravdepodobne trvalé.

11:24 Polícia začína začína pomaly rozpletať gang, ktorý vyrábal, distribuoval a predával smrtiaci alkohol. Olomouckí policajti v tejto súvislosti zadržali ďalšie štyri osoby. Doteraz v kraji kvôli prípadom s otravami metylalkoholom skontrolovali približne 1500 prevádzok a zaistili niekoľko tisíc litrov podozrivého alkoholu. Medzi fľašami boli desiatky vzoriek s metylalkoholom v rôznej koncentrácii.

10:42 Kvôli otrave metylalkoholom leží v moravskosliezskych nemocniciach šestnásť ľudí. Stav niektorých z nich sa zlepšuje, u piatich ale zostáva stále vážny. Nemocnica v Opave prijala od štvrtkového večera päť nových pacientov.

9:54 Zlínski kriminalisti obvinili druhého muža v kauze pančovaného alkoholu. Ide o skôr zadržaného dodávateľa liehovín do večierky na sídlisku Jižní Svahy v Zlíne, kde nakupovali alkohol ľudia otrávení metanolom. V jeho garáži neďaleko sídliska polícia vo štvrtok objavila sklad nelegálneho alkoholu. Päťdesiatjedenročný muž bol obvinený z troch trestných činov.

9:10 Česko má zrejme devätnástu obeť požitia metanolu. Ostravská polícia vo štvrtok objavila pri výmenníku tepla telo bezdomovca, u ktorého má podozrenie na otravu. Muž, ktorý s ním pred smrťou popíjal, skončil v nemocnici s poruchou zraku, otrava metanolom sa u neho ale nepotvrdila.

8:34 Mestská nemocnica v Ostrave má už k dispozícii liek fomepizol dovezený z Nórska. Celkovo dostala dvadsať balení, ktorý by mal stačiť pre štyroch pacientov. Jedno balenie protijedu vyjde na 200 tisíc korún (8000 eur).

7:36 Patológovia spätne preverili pitvy 155 zomrelých v Moravskosliezskom kraji. Ďalšie úmrtia súvisiace s otravou metylalkoholom neodhalili. K preverovaniu sa rozhodli po tom, ako zistili, že prvý tohtoročný prípad otravy evidujú z 13. mája. Vtedy v Havířove zomrela staršia žena. Podľa rozborov prišla do kontaktu s metylalkoholom.

"Dnes môžeme povedať, že smrť ženy z mája bola s veľkou pravdepodobnosťou náhodná a nesúvisí s vlnou, ktorá odštartovala 3. septembra," povedal Dvořáček. Žena sa podľa neho pravdepodobne dostala k nekvalitnému alkoholu, ktorý obsahoval metanol.

Včera do Česka priviezol nórsky expert liek na otravu, ktorý by mali pacienti, ktorí ho potrebujú, dostať už dnes. Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil, že liek je bezpečný a jeho kvalita a účinnosť sú dostatočne doložené.

Vo štvrtok polícia v garáži neďaleko sídliska Južné Svahy v Zlíne objavila skladisko s asi 500 fľašami podozrivého alkoholu. Na etiketách je uvedená Likérka Drak. Niekoľko fliaš tohto alkoholu majú ľudia zrejme ešte doma. Úrady ich varovali, aby ho v žiadnom prípade nepili. Okrem nich sa našlo aj veľké množstvo etikiet, ktoré čakali na nalepenie. Podľa likérky ide o falzifikáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu